Tudomány

Ki mondta, hogy a galambok hülyék?

Az emberhez hasonlóan képesek érzékelni és értelmezni az idő és a tér összefüggését.

Ha laikusként összeállítanánk a legbutább állatok listáját, arra bizonyára több madár is felkerülne. Például a strucc együgyű ábrázata miatt, a tyúk a mélyen belénk ivódott előítéletek okán, de sokak listájára bizonyára felkerülne a galamb is. Talán bólogató járása sugall együgyűséget.

Pedig az Iowai Egyetem tudósainak a Current Biology szaklapban megjelent tanulmánya ennek ellenkezőjét bizonyítja. Sőt, kísérleteik arra mutattak rá, hogy ezek a madarak

képesek felfogni és összekapcsolni a tér és az idő fogalmát, ráadásul hasonló kognitív mechanizmusok mentén, mint mi, emberek.

A galambokat először megtanították, hogy ha a képernyőn megjelenik egy rövid vonal, csőrükkel koppintsanak rá egy bizonyos gombra, amiért élelmet kapnak. Ha hosszú vonalat mutatnak nekik, egy másik gombot kellett megnyomniuk – eddig az egészben nincs semmi különös, sok faj képes rá. Csakhogy a kísérletet bonyolították – írja a Quartz.com.

A képernyőn eltérő hosszúságú vonalakat mutattak nekik változó ideig. És itt jön a lényeg: az ugyanolyan méretű vonalak közül következetesen hosszabbnak jelezték azt, amelyet hosszabb ideig láttak. Magyarul betanítás nélkül is képben voltak vele, hogy összefüggés van a térbeli és időbeli hosszúság között, és az emberekhez hasonlóan képesek az időt a térhez viszonyítva érzékelni.

(Kiemelt kép: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik