Tudomány

Ki mondta, hogy a galambok hülyék?

24.hu
24.hu

2017. 12. 07. 16:22

Az emberhez hasonlóan képesek érzékelni és értelmezni az idő és a tér összefüggését.
Korábban a témában:

Ha laikusként összeállítanánk a legbutább állatok listáját, arra bizonyára több madár is felkerülne. Például a strucc együgyű ábrázata miatt, a tyúk a mélyen belénk ivódott előítéletek okán, de sokak listájára bizonyára felkerülne a galamb is. Talán bólogató járása sugall együgyűséget.

Pedig az Iowai Egyetem tudósainak a Current Biology szaklapban megjelent tanulmánya ennek ellenkezőjét bizonyítja. Sőt, kísérleteik arra mutattak rá, hogy ezek a madarak

képesek felfogni és összekapcsolni a tér és az idő fogalmát, ráadásul hasonló kognitív mechanizmusok mentén, mint mi, emberek.

A galambokat először megtanították, hogy ha a képernyőn megjelenik egy rövid vonal, csőrükkel koppintsanak rá egy bizonyos gombra, amiért élelmet kapnak. Ha hosszú vonalat mutatnak nekik, egy másik gombot kellett megnyomniuk – eddig az egészben nincs semmi különös, sok faj képes rá. Csakhogy a kísérletet bonyolították – írja a Quartz.com.

A képernyőn eltérő hosszúságú vonalakat mutattak nekik változó ideig. És itt jön a lényeg: az ugyanolyan méretű vonalak közül következetesen hosszabbnak jelezték azt, amelyet hosszabb ideig láttak. Magyarul betanítás nélkül is képben voltak vele, hogy összefüggés van a térbeli és időbeli hosszúság között, és az emberekhez hasonlóan képesek az időt a térhez viszonyítva érzékelni.

(Kiemelt kép: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa / AFP)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.