Tudomány

Embertelen kínokat áll ki ez az állat – miattunk

Mostanában elég sok szó esik egy nagyon komoly problémáról, miszerint a szó legszorosabb értelmében teleszemeteljük a vizeket. Itt most nem a mérgező anyagok folyókba, tavakba, tengerekbe jutásáról van szó, hanem elsősorban a műanyag hulladékról, ami nem bomlik le, szigetekként lebeg a felszínen vagy a fenékre süllyedve borít el mindent.

Itt írtunk egy rákról, amelyiknek valahogy egy Pepsi-logó épült az ollójába, és beszámoltunk arról a megdöbbentő tényről is, hogy hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, amennyi hal. Előbbi eset nem vezetett a homár halálához, szenvedést sem okozott neki, utóbbi pedig annyira felfoghatatlan, hogy bárki magáénak érezheti a kívülálló ártatlanságát.

Most viszont arra láthatunk példát, milyen egyedi tragédiák állnak a statisztikák hátterében. Amikor például azt mondjuk, a vízbe kerülő hulladék sok állat pusztulását eredményezi.

Forrás: Facebook/Adam Turnbull

A csukát egy kanadai horgász fogta ki a Saskatchewan folyóból. Amit itt látunk egy műanyag gyűrű egy Powerade sportilalról: a halra még fiatalon akadhatott rá, hónapok, évek során gyakorlatilag belenőtt az állatba.

Adam Turnbull felháborodásának a Facebookon adott hangot, teljesen jogosan írta: ez a kis műanyagdarab bőven elfér az ember zsebében, amíg nem talál egy szemetest… Csak elképzelni lehet, micsoda szenvedést kellett kiállnia:

Forrás: Facebook/Adam Turnbull

A történet happy enddel végződött: Adam levágta a műanyagot a csukáról és visszaengedte a vízbe.

(Kiemelt kép: Forrás: Facebook/Adam Turnbull)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik