Tudomány

17 millió csecsemőt mérgez a levegő

A rendkívüli módon szennyezett levegő nemcsak a kicsik tüdejét károsítja, hanem agyuk fejlődését is, ami nyilvánvalóan egész életükre kihatással lehet.

A “mérgező” levegőnek kitett, egyévesnél fiatalabb gyermekek közül 12,2 millió Dél-Ázsiában, 4,3 millió pedig Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében él – áll az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jelentésében. A szervezet műholdfelvételek alapján állapította meg, mely térségekben haladja meg a levegő szennyezettsége legalább hatszorosan a nemzetközileg elfogadott küszöbértéket.

A világon 136 millióra tehető az egyévesnél fiatalabb gyermekek száma, így az UNICEF-statisztika azt jelenti, hogy minden nyolcadik gyermek él olyan szennyezett levegőn, amely miatt visszamaradhat a fejlődésben. 

Anthony Lake főigazgató rámutatott, hogy egy gyermek életében az első 1000 nap kritikus jelentőségű az agy fejlődése, így a tanulás, a növekedés és általában az életrevalóság szempontjából. Lake szerint sok figyelmet szentelnek a gyermekek oktatásának, de fontos, hogy az agyuk is megfelelően tudjon fejlődni. (MTI)

(Kiemelt kép: ANNE-SOPHIE BOST / ALTOPRESS / PHOTOALTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik