Tudomány

Jézus titkos tanításait tartalmazó iratra bukkantak

Két amerikai kutató igen ritka leletet azonosított. A megközelítőleg 1500 éves irat egy eretnek írás egyetlen ismert, ókori görög másolata. A szöveg Jézus „testvérének", Jakabnak címzett titkos tanításait mutatja be.

1945-ben kutatók egy csoportja kopt gnosztikus iratokra bukkant Egyiptomban. A 13 kódex – melyeket együttesen Nag Hammádi-i könyvtárnak neveznek – összesen 52 szöveget tartalmaz. A leleteket nagyjából 1400 éve temették el.

Bár a szakértők régóta vizsgálják a könyveket, az Austini Texasi Egyetem két munkatársa a közelmúltban mégis olyan szöveget azonosított, amely eddig elkerülte a kutatók figyelmét – számol be az IFLScience. A szakértők az Oxfordi Egyetem levéltárában őrzött iratok között találták meg Jakab első apokalipszisének ritka másolatát, melyet nem a későbbi, kopt fordítás alapján készítettek.

Geoffrey Smith szerint rendkívül izgatottak lettek, miután rájöttek, mire is bukkantak.

Nem hittük volna, hogy Jakab első apokalipszisének görög töredékei megmaradtak az ókorból

– mondta a szakértő.

A szöveg újabb részleteket tár fel Jézus életéről és tevékenységéről. Az irat a Jézus és „testvére”, Jakab közti beszélgetéseket mutatja be, melyeknek köszönhetően Jakab jobb tanárrá vált fivére halála után.

A kutatók az íráskép alapján úgy vélik, hogy a görög nyelvű iratot oktatási célból készítették. A betűk ugyanis szokatlanul szépek, a szavak pedig szótagokra vannak bontva. Brent Landau, a kétfős csapat tagja szerint az efféle elválasztás igen ritka az ősi szövegekben, a tanításhoz használt iratokban viszont gyakran előfordul.

Az ókori szöveget a 4. században nyilvánították eretneknek. Alexandriai Szent Atanáz 367-ben, egyik húsvéti levelében jelölte ki a 27 újszövetségi iratot – Jakab első apokalipszise nem volt köztük.

(Kiemelt kép: WolfgangRieger/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik