Tudomány

Kiderült, mikor épült Jézus Krisztus állítólagos sírja

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 12:52

A hagyomány úgy tartja, hogy a jeruzsálemi Szent Sír-templom Jézus Krisztus nyughelye köré épült. Az évszázadok során azonban az eredeti épületet természeti csapások és támadások sújtották, a 11. század elején pedig szinte teljesen elpusztult. Éppen ezért a szakértők máig nem biztosak benne, hogy az újjáépített templom az eredeti szentély helyen áll-e.
Korábban a témában:

National Geographic által támogatott kutatócsapat először elemezte a templomban található nyughely mészkőfalát, illetve a sírt borító márvány alatti habarcsot. Az analízis alapján az épület legkorábbi részét 345 körül alakították ki.

Az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem munkatársai azt a kis halotti fülkét, az úgynevezett edikulát elemezték, melyben Jézus Krisztus állítólagos sírja található.

Az eredmények nem támasztják alá, hogy a nyughely valóban Jézusé, azt viszont igazolják, hogy a mai Szent Sír-templom az eredeti, rómaiak által épített szentély helyén áll.

325-ben Nagy Konstantin római császár parancsára küldöttség érkezett Jeruzsálembe. A csoport feladata az volt, hogy megtalálják Jézus Krisztus nyughelyét. A rómaiak azonosítottak is egy pontot a városban, ahol aztán 326-ban megkezdték a szentély építését. Később, 1009-ben azonban egy fátimida kalifa utasítására lerombolták a komplexumot.

Az új kutatást megelőzően a templomban talált legkorábbi építészeti elem nagyjából 1000 éves volt. Ez összhangban van a 11. század elején bekövetkezett megsemmisüléssel.

Az athéni csapat 2016-ban kezdett el dolgozni a templomban. A szakértők az edikula restaurálása közben a sírban található márványburkolat egy részét is felszedték. A borítás alatt egy jóval idősebb, törött réteget azonosítottak. Ezt kibontva a kutatók az eredeti temetkezési barlang mészkőfalára bukkantak. A régebbi márványlapok és a mészkő közti habarcs elemzése végül felfedte, hogy a borítás a 4. század közepén készült.

Antonia Moropoulou, a projekt vezetője szerint vizsgálatuk azért is fontos, mert igazolta a templom építési fázisainak sorrendjét. A szakértők az építmény különböző pontjain változatos korú, 335-1570 között kialakított elemeket találtak.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Wikimedia Commons)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.