Tudomány

Rejtett jégszakadékot találtak az Antarktisz mélyén

Az Antarktisz mélyén egy különös, jégkanyonokkal átszőtt világ található. Egy új vizsgálat arra utal, hogy néhány ilyen gleccserszakadék mind a selfjegek elvékonyodásához, mind a tengerszint emelkedéséhez hozzájárulhat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint meglehetősen keveset tudni a jég alatt fekvő kanyonokról. Hogy többet kiderítsenek a formációkról, Noel Gourmelen, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa kollégáival a CryoSat és a Copernicus Sentinel-1 műholdak adatait vizsgálták meg.

A kutatók az elemzéssel a nyugat-antarktiszi Marie Byrd-föld partjainál fekvő Dotson-selfjég vastagságát és dinamikáját mérték fel. Gourmelen szerint a csapat apró változásokat fedezett fel a felszíni magassági adatokban és a jég sebességére vonatkozó információkban.

Úgy tűnik, hogy az olvadás nem egyenletes, hanem egy 5 kilométer széles és 60 kilométer hosszú csatornánál összpontosul.

A jég alatt fekvő kanyont a viszonylag meleg, 1 Celsius-fokos víz alakíthatta ki. A folyadék a bolygó forgása miatt az óramutató járásával megegyező irányban és felfelé mozog. A kutatók a korábbi műholdas felvételeket vizsgálva arra jutottak, hogy az olvadás mintázata már legalább 25 éve, az Antarktisz műholdas elemzésének kezdete óta megfigyelhető.

A melegebb víz egy olyan fejjel lefelé álló gleccservájatot hozott létre, amely 15 kilométer széles és 200 méter mély. Gourmelen szerint a szakadék évente 7 méterrel mélyül.

Kép: Copernicus Sentinel-1/A. Hogg/CPOM

Mivel a jégselfek ereje a vastagságukon múlik, az ilyen kanyonok növelhetik a repedések kialakulásának kockázatát.

A selfjegek a tengerre nyúlnak be, így szétesésük nem járul hozzá közvetlen módon a tengerszint emelkedéséhez. A jégtömegek ugyanakkor a szárazföld felett található gleccsereket védik, eltűnésük tehát jelentősen felgyorsítja a belső jég olvadását.

Gourmelen csapatának következő célja az, hogy az Antarktisz más jégselfjeinél is elvégezzenek hasonló vizsgálatokat.

(Via: Space.com, kiemelt kép: NASA/Michael Studinger)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik