Tudomány
howling wolf

Titokzatos, vérfarkasokhoz kötődő szertartás nyomára bukkantak Oroszországban

24.hu
24.hu

2017. 11. 21. 07:30

Egy oroszországi bronzkori lelőhelyen azonosított kutyacsontok arra utalnak, hogy a korabeliek úgy hittek, az állatok húsának elfogyasztásával növelhetik erejüket.
Korábban a témában:

4000 évvel ezelőtt az eurázsiai sztyeppe északi részén, az Urál tövében, állt egy település, melyet először a 20. század végén vizsgáltak a kutatók. A régészek akkor 2-3 dombot tártak fel. Az ásatás során hamar kiderült, hogy a település nem átlagos, a környéken ugyanis egyedi sírokat, és közel 50 kutya megszenesedett csontját azonosították.

David Anthony, a Hartwick College szakértője évek óta dolgozik a Krasznoszamarszkoje nevű helyszínen. Egy új, Dorcas Brownnal közösen írt tanulmányban a szakértő most egy lehetséges magyarázatot ad arra, hogy mi is zajlott az ősi településen.

A jelek arra utalnak, hogy Krasznoszamarszkoje egykori lakói komoly spiritualitással és szimbolikával rendelkező hiedelemvilágban hittek, és generációkon át folytattak bizonyos szertartásokat.

Gyógyulni hozták a gyermekeket

A helyi sírok elemzése különös mintát mutatott. A nyughelyeket korábbi lakók által emelt halmok körül alakították ki, a sírok többségében pedig gyermekek maradványait találták meg. A leletek nem hordozták magukon a fizikai erőszak, vagy valamilyen rendellenesség nyomait. A területen a szakértők gyógynövényektől származó pollennyomokat is kimutattak.

Úgy tűnik, Krasznoszamarszkoje olyan hely volt, ahová az emberek gyógyulni hozták gyermekeiket.

A település azonban egyéb spirituális jelentőséggel is bírt.

A régészek egy olyan vermet is felfedeztek, melyben gondosan feldarabolt és megsütött kutyacsontok voltak. A jelek alapján a korabeliek nem táplálkozási célból, hanem egy szertartás kedvéért áldozták fel és ették meg az élőlényeket.

Vérfarkassá akartak válni

Anthony és Brown szerint a titokzatos szokást legalább két generáción át megtartották. A szakértők úgy gondolják, hogy a kutyaáldozatokat telente mutatták be.

A kutatók a bronzkori kultúrák szertartásait és szimbolikáját elemezve arra jutottak, hogy az állatokat nem a beteg gyermekek megóvásáért ölték meg. Sokkal valószínűbb, hogy a kutyákat a férfivá válás előtt álló fiúk ették meg.

A korabeliek úgy hihették, hogy az állatok húsának elfogyasztásával a gyermekek szert tesznek a kutyák képességeire, gyakorlatilag vérfarkasokká válnak.

A szakértők szerint a korszak emberei még nem tartottak a vérfarkasoktól, sőt, kifejezetten tisztelték a szertartáson átesett harcosokat. Anthony és Brown legújabb kutatása azt igazolja, hogy a kelet-európai sztyeppén már évezredekkel ezelőtt igen bonyolult hiedelemrendszer alakult ki.

Nem ez volt az első alkalom, amikor Oroszország területén ősi, kutyákhoz köthető rítus nyomára bukkantak. Tavaly például a szibériai Szalehard városának közelében azonosítottak több ezer éves, feldarabolt kutyacsontokat.

(Via: Arc Technica, kiemelt kép: fitimi/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.