Tudomány

Még mindig végeznek elektrosokk-terápiát

Bár az elektrosokk-terápiáról általában mindenkinek a középkori kínzásokhoz hasonlatos orvosi eljárások jutnak az eszébe, a modern módszerek már egyáltalán nem ilyen brutálisak, ráadásul a poszttraumatikus stressz-szindrómában szenvedőkön is segíthet.

Az elektrosokk-terápia még ma is bevett szokás néhány pszichológiai és pszichiátriai betegség kezelésében, bár már korántsem úgy néz ki, mint ahogyan pár évtizeddel ezelőtt festett.

Az eljárás érzéstelenítéssel kezdődik, és az elektromos áramot is jobban kontrollálják, ezért hatékony és biztonságos módszerként tartják számon. Igaz, az orvosoknak fogalmuk sincs, miért működik.

Leginkább olyan pszichiátriai betegségek kezelésére használják, amelyekre a hagyományos gyógymódok hatástalanoknak bizonyulnak: például komoly depresszió esetén, amikor az antidepresszánsokra nem reagál a beteg.

Egy friss kutatás a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) enyhítésére is hatékonynak találta a szakszóval elektrokonvulzív terápiának nevezett eljárást.

A poszttraumás stressz-szindrómán is segíthet

A Sao Pauló-i Egyetem kutatója, Felipe Corchs kimutatta, hogy a PTSD-ben szenvedő betegek esetében javulást lehet elérni az elektrosokk-terápiával. A traumát okozó emlékeket ugyan nem felejtik el tőle, de az arra érkező stresszes válaszreakció elmarad, vagy legalább is mérséklődik.

Fotó: Wikimedia Commons

Erre korábban már készült néhány kutatás, a mostani azonban azért különleges, mert a résztvevőknek fel kellett idézniük a kezelés előtt is a traumát kiváltó emlékeiket, így pedig hatásosabbnak bizonyult a módszer. Corchs szerint ez azért van így, mert az emlékek felidézésével az ezekhez kapcsolódó agyi útvonalak instabillá válnak, a terápia pedig hatékonyabban gyengíti meg a rájuk érkező érzelmi reakciókat.

Egyelőre nem meggyőző a kutatás

A probléma csak az, hogy Corchs kutatása mindössze nyolc ember részvételével zajlott, ráadásul mindegyikük nő volt, így férfiakra például egyáltalán nincs kutatási adat a témában. Ráadásul az egyik alany később visszaesett, és rosszabb lett az állapota, a kutatást pedig egyelőre nem is publikálták semmilyen tudományos folyóiratban, csak az Idegtudományi Társaság éves találkozóján ismertették a résztvevő tudósok.

A következő lépés mindenképpen egy nagyobb alanyszámmal megrendezett kutatás lesz, amely remélhetőleg alátámasztja a most kapott eredményeket. Az elektrosokk-eljárás reményt adhat azok számára, akik PTSD-ben szenvednek, és semmiféle egyéb kezelés nem hat az állapotukra.

Eddig egyedül tudatmódosító szerekkel sikerült hasonló eredményeket elérniük a kutatóknak, de ezeknek sokkal több negatív hatásuk van, mint amennyit segítenek a betegeken.

(Kiemelt fotó: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik