Közélet

Elektrosokkal „gyógyították” a meleg férfit

Szülei nyomására fordult egy pszichiátriai klinikához, durva terápiás módszerrel próbáltak meg „segíteni” rajta.

Pert indított egy meleg kínai férfi egy csungking pszichiátriai klinika ellen, amelyben önként vállalt kezelése során egyebek mellett elektrosokkal próbálták meg heteroszexuálissá tenni – számoltak be pekingi sajtójelentések.

Sérülést okozott a terápia

A melegek jogaiért síkraszálló egyik civil szervezet, a Beijing LGBT Center állítása szerint ez lesz az első ilyen, vagyis a terápiát kifogásoló per. Ők azt remélik, hogy az egyes szakkórházakban és kisebb magánklinikákon előforduló gyakorlatnak a végét jelenti a pekingi bíróságon benyújtott kereset. A 30 éves Jang Teng állítólag a kínai keresőóriást, a Baidut is perbe fogja, mert reklámozza az érintett egészségügyi intézményt, a Chongqing Xinyu Piaoxianget.

A férfi, aki szülei nyomására, “a gyógyulás reményében” vállalkozott a kezelésre, azt panaszolta, hogy a terápia, benne az elektrosokkal és a hipnózissal, végeredményben fizikai és mentális sérülést okozott neki. Mint mondta, egy kisvárosból származik, ahol erősek a tradíciók, s a szülei azt szerették volna, ha megnősül és gyereke lesz. Mint mondta, ő maga mostanra tudta elfogadni, hogy az azonos neműekhez vonzódik.

“Olyan mint egy szúnyogcsípés”

Jang ügyvédje úgy fogalmazott, hogy a februári történések után a férfi személyes és egészségügyi jogainak megsértése miatt keresnek most jogorvoslatot. A klinikán ugyanis azt mondták, hogy az alkalmazott elektrosokk nem veszélyes, “olyan, mint egy szúnyogcsípés”, de végül Jang egészsége károsodott tőle. Kifogásolják, hogy a terápiát alkalmazó intézmény nem kérte a “betegnek” a kezelési eljáráshoz való írásos hozzájárulását. Egyben azzal is érvelni próbálnak, hogy a homoszexualitás nem betegség, tehát nem kell gyógyítani.

Az ügyvéd elmondta, hogy több mint 14 ezer jüan (531 ezer forint) kártérítést kérnek, ami visszamenőleg fedezné a terápia költségeit, a repülőjegyet Csungkingba és a kezelés ideje alatt elmaradt jövedelem összegét. Egyúttal bocsánatkérést is követelnek mindkét szóban forgó vállalattól a honlapjukon. Ítéletet fél éven belül várnak.

A melegek jogait képviselő szervezet kisebb demonstrációt is szervezett a csütörtöki bírósági tárgyalás idejére, ahol maroknyi ember azt hirdette: a homoszexualitás nem betegség, a melegeket nem kell kezelni.

Kínában hivatalosan 2001-től nem számít “mentális zavarnak” a homoszexualitás, a témáról rengeteg szó esik és a melegek – különösen a nagyvárosokban – egyre nyíltabban felvállalják másságukat. Az országban meleg szórakozóhelyek működnek, olykor-olykor az azonos neműek közötti szimbolikus házasságkötésről is jelennek meg hírek.

A kínai társadalom egyre elfogadóbb, az iskolázott emberek mind toleránsabbak, de a világ legnépesebb országában még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy például a gyerekük, hozzátartozójuk nyíltan is vállalja másságát, szakítson a hagyományos családmodellel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.