Közélet

Elektrosokkal „gyógyították” a meleg férfit

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2014. 07. 31. 18:45

Szülei nyomására fordult egy pszichiátriai klinikához, durva terápiás módszerrel próbáltak meg „segíteni” rajta.

Korábban a témában:

Pert indított egy meleg kínai férfi egy csungking pszichiátriai klinika ellen, amelyben önként vállalt kezelése során egyebek mellett elektrosokkal próbálták meg heteroszexuálissá tenni – számoltak be pekingi sajtójelentések.

Sérülést okozott a terápia

A melegek jogaiért síkraszálló egyik civil szervezet, a Beijing LGBT Center állítása szerint ez lesz az első ilyen, vagyis a terápiát kifogásoló per. Ők azt remélik, hogy az egyes szakkórházakban és kisebb magánklinikákon előforduló gyakorlatnak a végét jelenti a pekingi bíróságon benyújtott kereset. A 30 éves Jang Teng állítólag a kínai keresőóriást, a Baidut is perbe fogja, mert reklámozza az érintett egészségügyi intézményt, a Chongqing Xinyu Piaoxianget.

A férfi, aki szülei nyomására, “a gyógyulás reményében” vállalkozott a kezelésre, azt panaszolta, hogy a terápia, benne az elektrosokkal és a hipnózissal, végeredményben fizikai és mentális sérülést okozott neki. Mint mondta, egy kisvárosból származik, ahol erősek a tradíciók, s a szülei azt szerették volna, ha megnősül és gyereke lesz. Mint mondta, ő maga mostanra tudta elfogadni, hogy az azonos neműekhez vonzódik.

“Olyan mint egy szúnyogcsípés”

Jang ügyvédje úgy fogalmazott, hogy a februári történések után a férfi személyes és egészségügyi jogainak megsértése miatt keresnek most jogorvoslatot. A klinikán ugyanis azt mondták, hogy az alkalmazott elektrosokk nem veszélyes, “olyan, mint egy szúnyogcsípés”, de végül Jang egészsége károsodott tőle. Kifogásolják, hogy a terápiát alkalmazó intézmény nem kérte a “betegnek” a kezelési eljáráshoz való írásos hozzájárulását. Egyben azzal is érvelni próbálnak, hogy a homoszexualitás nem betegség, tehát nem kell gyógyítani.

Az ügyvéd elmondta, hogy több mint 14 ezer jüan (531 ezer forint) kártérítést kérnek, ami visszamenőleg fedezné a terápia költségeit, a repülőjegyet Csungkingba és a kezelés ideje alatt elmaradt jövedelem összegét. Egyúttal bocsánatkérést is követelnek mindkét szóban forgó vállalattól a honlapjukon. Ítéletet fél éven belül várnak.

A melegek jogait képviselő szervezet kisebb demonstrációt is szervezett a csütörtöki bírósági tárgyalás idejére, ahol maroknyi ember azt hirdette: a homoszexualitás nem betegség, a melegeket nem kell kezelni.

Kínában hivatalosan 2001-től nem számít “mentális zavarnak” a homoszexualitás, a témáról rengeteg szó esik és a melegek – különösen a nagyvárosokban – egyre nyíltabban felvállalják másságukat. Az országban meleg szórakozóhelyek működnek, olykor-olykor az azonos neműek közötti szimbolikus házasságkötésről is jelennek meg hírek.

A kínai társadalom egyre elfogadóbb, az iskolázott emberek mind toleránsabbak, de a világ legnépesebb országában még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy például a gyerekük, hozzátartozójuk nyíltan is vállalja másságát, szakítson a hagyományos családmodellel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.