Tudomány

Egy új kutatás szerint aki többet szív, az többet szexel

Bár napjainkban egyre több helyen legalizálják a marihuánát, a kannabisz bizonyos hatásai máig nem ismertek. Éppen ezért még mindig rengeteg kutatás foglalkozik a szer mellékhatásainak feltérképezésével. Egy új tanulmány most azt állítja: a marihuána a libidót is befolyásolja.

Az új, Journal of Sexual Medicine folyóiratban ismertetett kutatásban a szakértők 50 000 25-45 éves amerikait vizsgáltak – számol be az IFLScience. Az elemzés alapján a marihuána pozitív hatással van a szexuális teljesítményre.

A korábbi vizsgálatok eredményei igen változatos képet mutattak a szex és a kannabiszfogyasztás kapcsolatáról. Sok kutatás szerint a marihuána merevedési zavarokat okozhat, néhány tanulmány pedig azt is felfedte, hogy a szerhasználat csökkenti a spermiumszámot. Egyes állatokon és embereken elvégzett tesztek ugyanakkor azt mutatják, hogy a kannabisz hatóanyagai az agy azon régióját stimulálják, amely a szexuális izgalomért felelős.

Az új vizsgálatban a szakértők az alanyok fogyasztási szokásait elemezték, illetve azt, hogy milyen gyakran éltek nemi életet a kutatást megelőző hónapban.

Michael Eisenberg, a Stanford Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint azok, akik naponta használtak kannabiszt, 20 százalékkal többet szexeltek, mint a szert teljesen kerülők.

Ez azt jelenti, hogy a napi fogyasztók egy évben akár 20-szor többet szexelhetnek.

Azok a nők, akik naponta használták a szert, átlagosan havi 7,1-szer éltek nemi életet, míg a férfiak 6,9-szer. A nem fogyasztó nők ezzel szemben csupán havi 6-szor, a férfiak pedig 5,9-szer szexeltek. A két csoport férfiai közti látványos eltérés ellentmond a korábbi, merevedési zavarokról beszámoló tanulmányoknak.

A szakértők a vizsgálatban rengeteg szexuális aktivitást befolyásoló tényezőt elemeztek, kezdve a kortól egészen a vallásosságig. A marihuána pozitív hatása azonban szinte minden csoportnál kimutatható volt.

Az emberek minél több marihuánát szívtak, annál nagyobb valószínűséggel szexeltek

– mondta Eisenberg. A kutató hozzátette, nem szeretnék, hogy a vizsgálat eredményei drogfogyasztásra sarkallják az embereket.

Bár az új tanulmány adatai mindenképp érdekesek, és árnyalják a kannabiszról kialakított képet, újabb kutatásokra lesz szükség az eredmények alátámasztására.

(Kiemelt kép: Lumppini/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik