Gazdaság

Bajban a magyar karfiol, betett a klímaváltozás

Elbúcsúzhatunk a hazai karfioltól, brokkolitól és kelkáposztától. A klimatikus viszonyok változása miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piac­ra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület. A szakma szerint a visszaesés tovább folytatódhat, így egyre nagyobb szerep juthat az exportnak, írta a Magyar Idők.

Ezzel párhuzamosan pedig egencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, ahogyan a kelkáposztáért is többet kell fizetniük a vásárlóknak a megszokottnál. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet pia­ci árinformációs rendszere szerint a fogyasztói piacokon a múlt héten a karfiol kilója 400-500 forint volt, míg egy évvel korábban az árak jellemzően 300-400 forint körül alakultak.

A brokkoli is drágábban kerülhet a kosarakba: van olyan fővárosi piac, ahol egy kiló 880 forintba került a múlt héten. Természetesen nem ez az átlagár, a legtöbb helyen 400-600 forintot kértek a brokkoli kilójáért. A kelkáposzta ára is jócskán megemelkedett, a múlt héten 400-500 forintért kínálták a zöldségfélét a budapesti pia­cokon, míg egy évvel korábban akár feleennyiért is hozzájuthattak a vásárlók.

A jelentősnek mondható áremelkedés mögött a szerényebb termés áll. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a lapnak elmondta: idén a kánikula és egy kártevő is megnehezítette a gazdálkodók munkáját. Az elmúlt években igencsak elszaporodott hazánkban az üvegházi molytetű, amelynek kedvenc növényei épp a kelkáposzta és a kar­fiol, de a brokkoliban is jelentőst kárt tud tenni. És sajnos nemigen tudnak védekezni a kártevő ellen a termelők.

A kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli hazai termesztésének egyik legnagyobb ellensége mégsem a kártevőkben keresendő. A klimatikus viszonyok ugyanis már olyannyira nem kedveznek e növények termesztésének, hogy Ledó Ferenc szerint ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik