Tudomány

„Naptej” hullik az égből a forró exobolygón

24.hu
24.hu

2017. 10. 30. 08:49

Kutatók egy csoportja a Hubble űrtávcső segítségével elemezte a Kepler-13Ab nevű exobolygót. A vizsgálat felfedte, hogy az égitesten titán-dioxid alapú „hó" esik. A titán-dioxid gyakori alapanyaga a naptejeknek, festékeknek és ételszínezékeknek.
Korábban a témában:

A Jupiternél több mint kilencszer nehezebb Kepler-13Ab egy rendkívül forró objektum, átlaghőmérséklete nagyjából 2 750 Celsius-fok. Az égitest kötött tengelyforgású, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja csillaga felé. Bár az exobolygó lakhatatlan, légkörének elemzése sokat segíthet a jövő kutatásai során.

Thomas Beatty, az új tanulmány vezető szerzője szerint a gáznemű „forró Jupitereken” végzett atmoszféravizsgálatok a későbbi Föld-szerű exobolygók légkörelemzéseinek próbái. Jelenleg ugyanis jóval nehezebb a kisebb égitestek összetett légkörét tanulmányozni.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársai nem azért kezdték el vizsgálni a Kepler-13Ab-t, hogy a különleges „havazás” nyomára bukkanjanak. Éppen ezért igencsak meglepte a csapatot a jelenség felfedezése. A szakértők az Astronomical Journal folyóiratban ismertették eredményeiket.

A „forró Jupiterek” felső atmoszférája általában forróbb, a Kepler-13Ab napos oldalán azonban nem ez a helyzet. A titán-dioxid gyakran áll a megnövekedett hőmérséklet hátterében, ugyanis elnyeli a csillagok sugárzását. Éppen ezért a kutatók úgy vélik, hogy a Kepler-13Ab-n az anyagot rendkívül erős szelek szállítják át az objektum árnyékos oldalára.

A hidegebb régiókban aztán a titán-dioxid kondenzálódik, majd az égitest erős gravitációjának hatására lehull.

Ez az első alkalom, amikor efféle csapadékképződési jelenséget, úgynevezett hideg csapda folyamatot figyeltek meg egy exobolygón.

Jason Wright, a tanulmány társszerzője szerint a hideg csapda azonosítása a kirakós egy fontos darabja. Bár hasonló csapadékképződés több „forró Jupiteren” is megfigyelhető, egyiknek sem elég nagy a gravitációja ahhoz, hogy a titán-dioxid kellően mélyre süllyedjen az atmoszférában. Ezeken az objektumokon az anyag így visszakerül a melegebb oldalra, ahol ismét elpárolog.

Az új tanulmány alapján a gravitáció kulcsszerepet játszik az exobolygók légköri körforgásában, éppen ezért a tényezőt érdemes beépíteni az új modellekbe.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI))

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.