Tudomány

Hatalmas teleszkóppal keresnék az idegen életet a Proxima b-n

Szakértők egy csoportja a Kickstarteren próbál pénzt gyűjteni egy új távcső elkészítésére. A teleszkóppal Naprendszeren kívüli világok felszínét elemeznék.

Az ExoLife Findert (ELF) a PLANETS Foundation nevű szervezet alkotná meg. A csoport 35 000 dollárból hozná létre a teleszkóp egyik darabjának prototípusát, ehhez pedig a Kickstarteren gyűjtenek forrásokat. A kész távcsövet a chilei Atacama-sivatagban állítanák fel.

A szakértők először az eszköz azon berendezését építenék meg, amely a teleszkóp tükreit mozgatja. Az ELF-hez 16 kör alakú, 3D nyomtatott tükör tartozna, melyek egyenként 5 méter átmérőjűek lennének.

Az elkészült teleszkóp 50 méteres szélességével elég érzékeny lenne ahhoz, hogy felvételeket készítsen a 25 fényévre vagy közelebb fekvő exobolygókról.

Az ELF első célpontja a legközelebbi idegen csillag, a 4,2 fényévre fekvő Proxima Centauri körül keringő potenciálisan lakható égitest, a Proxima b lehetne.

A PLANETS Foundation szerint távcsövük az első és egyetlen teleszkóp lesz, amely képes óceánokat, kontinenseket és életet azonosítani a közeli exobolygókon. A szerkezetet úgy tervezték, hogy kimutassa az életre utaló energiai és kémiai nyomokat.

A Kickstarter-projektből több mint 2 hét van hátra, eddig megközelítőleg a célösszeg fele jött össze. Amennyiben a kampány sikeres lesz, jövőre jön majd csak az igazi kihívás, amikor a PLANETS Foundation belekezd a 130 millió dollár, azaz a ELF teljes költségének összegyűjtésébe. A távcső felépítése egyébként 5 évet vehet igénybe.

A PLANETS Foundation már korábban is próbálkozott hasonló finanszírozással, akkor nem jártak sikerrel. A Colossus nevű szerkezetük 58 tükörrel kereste volna a földön kívüli életet, ezzel ez lehetett volna a világ legnagyobb optikai és infravörös teleszkópja. A távcső 600 millió dolláros költsége túl nagynak bizonyult, remélhetőleg a jóval olcsóbb ELF szerencsésebb lesz.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik