Tudomány

1,56 millió dollárért kelt el Einstein boldogságról szóló feljegyzése

24.hu
24.hu

2017. 10. 25. 13:34

A boldog életről szóló feljegyzést Albert Einstein 1922-ben adta egy futárnak Tokióban. A néhány soros irat egy jeruzsálemi árverésen kelt el.
Korábban a témában:

Az aukciósház szerint a 1,56 millió dolláros (mintegy 410 millió forintos) ajánlat jóval magasabb volt, mint a becsült 5-8 000 dolláros érték. Az új tulajdonos nevét nem hozták nyilvánosságra, annyi biztos, hogy az illető európai származású.

A feljegyzést Albert Einstein a tokiói Imperial Hotel egyik papírlapjára írta.

A német nyelvű szöveg szerint „a nyugodt és mértéktartó élet több örömet ad, mint az állandó zaklatottsággal járó siker hajszolása”.

A jegyzetre személyesen, online és telefonon lehetett licitálni. Az árverés 2 000 dollárról indult, majd az ár 20 percen át gyorsan emelkedett. A tételért végül ketten versenyeztek telefonon. Mikor az eladást bejelentették, tapsvihar tört ki az aukciósházban.

Az árverésen egyébként egy másik Einstein-jegyzet is elkelt, mely szerint „ahol akarat van, ott út van”. Ez a cikk is meglepően magas áron, 240 000 dollárért talált új tulajdonost.

A két feljegyzés Einstein 1922-ben írta Japánban, ahol előadássorozatot tartott. A tudós egy évvel korábban kapta meg a fizikai Nobel-díjat, így ekkorra már elég ismertté vált. Mikor Einstein az Imperial Hotel vendége volt, egy nap futár érkezett hozzá egy üzenettel. A futár nem fogadott el borravalót, így a kutató két jegyzetet írt neki, mondván, hogy azok egy nap akár többet érhetnek, mint a borravaló.

Kedden Einstein két másik levele is elkelt, az egyik 33 600, a másik pedig 9 600 dollárért. Korábban egyébként a tudós több rövidebb írását is elárverezték már.

Bár a jegyzeteknek és leveleknek nincs tudományos értéke, mégis sokat elárulnak minden idők egyik legnagyobb fizikusáról.

(Via: Phys.org, kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.