Tudomány

Több ezer éves kőépítményeket találtak Szaúd-Arábiában

Közel 400 különös kőalakzatot találtak Szaúd-Arábia hatalmas vulkanikus területén. A régészek szerint az építmények több ezer évesek lehetnek.

A falszerű szerkezetek egy részét a szakértők „kapuknak” nevezik, ugyanis felülről nézve karámajtóknak tűnnek. Az építményeket Szaúd-Arábia középső vulkanikus régiójában, Harrat Hajbár területén fedezték fel – számol be a Live Science. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az objektumok milyen célt szolgáltak, illetve, hogy mikor emelték őket.

Az alakzatok egy részét műholdas felvételek segítségével azonosították vulkanikus kürtők oldalán. David Kennedy, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa és a novemberben megjelenő tanulmány szerzője szerint a kőfalak alacsonyak és durván megmunkáltak.

A kapuk a térség legősibb ember alkotta objektumai lehetnek, Kennedy becslése alapján egyes falszakaszok 7000 éve készültek.

A legrövidebb építmény 13 méter hosszú, a legnagyobb pedig 518 méteres. Sok kapuhoz több fal is tartozik, a falak gyakran téglalapot alkotnak.

A kapuk szinte kizárólagosan sivár, barátságtalan lávamezőkön találhatóak kevés víz és vegetáció mellett, olyan helyeken, melyek látszólag fajunk számára a legkedvezőtlenebbek közé tartoznak

– mondta Kennedy. A szakértő hozzátette, a távoli múltban a terület barátságosabb lehetett.

A régióban a kapuk mellett más struktúrákat, például az állatok elejtésére alkalmas objektumokat, illetve kerek alakzatokat is találtak.

Kennedy kutatócsapata egyelőre nem folytatott helyszíni munkálatokat, igaz, az 1980-as években a régióban dolgozó vulkanológusok már beszámoltak a kőépítményekről. Ahhoz, hogy megértsék az objektumok funkcióját és megállapítsák a korukat, mindenképp régészeti feltárást kell végezni a térségben.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik