Tudomány

Megtalálták a 11 éve lezuhant holdszonda maradványait

24.hu
24.hu

2017. 09. 27. 10:05

Régi űrkutatási rejtélyt sikerült megoldani. Szakértők egy csoportja a holdról készült felvételeket elemezve azonosította az Európai Űrügynökség (ESA) első holdszondájának becsapódási helyét.
Korábban a témában:

A SMART-1 2003 szeptemberében indult. Az űrkutatás történetében ez volt az első szonda, amely ionhajtóművel volt ellátva. A szerkezet 2004 novemberében állt Hold körüli pályára, az elkövetkező hónapokban pedig számtalan 3D-s felvételt készített az égitest felszínéről, illetve a helyi kőzetek kémiai összetételét is elemezte.

A szonda 2006 szeptemberében a terveknek megfelelően a Holdba csapódott, azt azonban egészen mostanáig senki sem tudta, hogy pontosan hol is ért földet.

Bernard Foing, a SMART-1 projekt egykori kutatója szerint az űreszköz becsapódása kemény és rázós volt, és robbanás is kísérte. A SMART-1 2 kilométer per másodperces sebességgel „landolt” az égitesten. Bár a becsapódást megörökítette a Kanada-Franciaország-Hawaii Teleszkóp, az esemény pillanatában más szonda nem volt a Holdnál, így nem tudták részletesen elemezni a megsemmisülést.

A pontos hely megtalálása több mint 10 évre „döglött akta” lett

– mondta Foing. A szakértő kollégáival egy új programban az összes lehetséges földi eszközt, megfigyelést és számítógépes modellt felhasználta a lezuhanási pont azonosításához.

A szakértők az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) képein olyan mintákat és szántásokat fedeztek fel a felszínen, melyeket egy közepes méretű szonda bukdácsolása alakíthatott ki.

A felvételeken egy 4 méter széles és 20 méter hosszú vájat tűnt fel, melyet egy kis kráter szakított meg.

A SMART-1 becsapódási helye Kép: P Stooke/B Foing et al 2017/ NASA/GSFC/Arizona State University

A képeken egy 7 méter széles és 40 méter hosszú fehér anyagsávot is felfedeztek, amelyet a szonda becsapódása hozhatott létre.

A becsapódás helye igen közel van ahhoz a ponthoz, ahol bő 10 évvel ezelőtt a Kanada-Franciaország-Hawaii Teleszkóp megfigyelt egy villanást. A korábbi számítások is arra utaltak, hogy a SMART-1 a környéken semmisült meg, egészen mostanáig azonban nem sikerült megtalálni a pontos helyet.

Foing úgy véli, a következő cél az lesz, hogy egy robotizált eszközt küldjenek a területre, hogy megvizsgálják a szonda maradványait – igaz, az ESA egyelőre nem tervez hasonló küldetést.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.