Tudomány

Brutális földrengések rázzák meg a Földet

24.hu
24.hu

2017. 09. 24. 12:05

Ez nem egy újabb világvégejóslat, hanem a természet rendje: meglepően sok, nagyon erős földrengés veszélyezteti az emberiséget.
Korábban a témában:

A lemeztektonikai mozgásoknak köszönhetően kisebb-nagyobb földmozgások bárhol és bármikor előfordulhatnak a Földön. A tudósok nem tudják előre jelezni, így közvetlen módon felkészülni sem tudunk rájuk. Egyetlen ökölszabály van: ahol egyszer földrengés volt, ott később is lesz, csak az ideje kérdéses.

Tény az is, hogy az igazán nagy reccsenések általában a nagy kőzetlemezek határán pattannak ki, a Kárpát-medencétől szerencsére távol. De mit nevezünk „igazán nagynak”? Az amerikai földtani szolgálat (USGS) szerint azok, amelynek erőssége eléri a Richter-skála szerinti 8-as szintet. Évente világszerte több millió földrengést regisztrálnak, ezekből egy számít nagynak.

Száz év távlatában így néz ki:

A nagy reccs

Képzeljünk el egy lassú folyású, ám megannyi kiszámíthatatlan áramlattal teli folyót, amelynek felszínét a legkülönbözőbb méretű jégtáblák borítják. Annyira “szorosan”, hogy a vizet csak sejteni lehet a jégtakaró alatt. Hasonlóan “úsznak” az asztenoszférán, földünk olvadt, képlékeny belső rétegén a felette lévő litoszférát alkotó lemezek.

A belső áramlásoktól hajtva folyamatos mozgásban vannak, ütköznek, elcsúsznak egymáson, meg-megroppannak. Korántsem egy “olajozott” folyamatról van szó, eközben a kőzetlemezekben hatalmas feszültség gyűlik fel. Amikor a lemezek egymásra csúsznak, “kisiklanak”, eltörnek, az energia felszabadul. Ez a nagy reccs a földrengés.

A pusztítás

A földrengések közismert mérési módja a magnitúdós, azaz Richter-skála, amely a kőzetlemezek törése során lezajlott folyamatok energiáját adja meg számokkal. Ebből adódóan végpontja nincs, de a 9-es fokozatnál lényegesen erősebbet eddig nem mértek.

Sokkal régebbi módszer egy 12 fokozatú skála, ahol a 2-est már megérezzük, 5-ösnél megrepednek a házfalak, míg a 12-es fokozat totális pusztítást jelent. Nem egy egzakt módszer, helyről-helyre változik, hiszen a pusztítás mértéke az épületek minőségén és a földrajzi távolságon múlik.

(Kiemelt kép: Business Insider)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.