Nagyvilág

Erős utórengés rázta meg a földrengés sújtotta Mexikót

Erős utórengés volt szombaton Mexikóban, a Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földrengés középpontja a dél-mexikói Oaxaca szövetségi államban volt – közölte az amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) és az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ.

A földrengés középpontja Mattias Romero településtől 16 kilométerre délnyugatra volt, 10 kilométerre a föld alatt. A földmozgásokat Mexikóvárosban is érzékelték, ahol megszólaltak a földrengést jelző szirénák, a lakosok az utcákra menekültek otthonaikból, és a mentőalakulatok is megszakították a keddi 7,1-es erősségű földrengés romjainak átkutatását.

Nagy erejű földrengés volt Mexikóban
Több mint félszáz halott, sokan az összemlott épületek alatt rekedtek.

Néhány órával korábban Mexikó csendes-óceáni partjai közelében volt 5,8 erősségű földrengés 48 kilométerre Paredon városától, 74 kilométerre az óceán mélyén – közölte az amerikai szolgálat.

Miguel Angel Mancera, Mexikóváros polgármestere közölte, hogy a fővárosban az újabb földrengés két ember életét követelte, akik szívrohamban haltak meg. A főváros épületeiben a szombati földrengés nem okozott jelentősebb károkat.

Az Oaxaca államból érkező első rendőrségi jelentések egy szeptember 7-i földrengésben károsodott híd összeomlásáról szóltak. Egy helyi lakos telefonon arról számolt be, hogy a szeptember eleji földrengésben épen maradt lakóházak dőltek össze. Paul Caruso, az USGS geofizikusa elmondta, hogy a szeptember 7-i földrengésben kisebb károkat szenvedett épületek összeomolhatnak ilyen erejű utórengésekben.

Szeptember 7-én a Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikót, a katasztrófavédelem igazgatója szerint ennek volt az utórengése a mostani. A szeptemberi földrengésekben legkevesebb 380 ember halt meg az országban.

(Kép: túlélőket keresnek a mentők egy irodaépület romjai alatt, Mexikóváros Roma Norte negyedében 2017. szeptember 22-én; MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik