Tudomány

Négy Föld-méretű bolygót találtak egy közeli csillagnál

24.hu
24.hu

2017. 08. 10. 16:29

Egy nemzetközi kutatócsapat a megközelítőleg 12 fényévre fekvő, éjszaka szabad szemmel is látható Tau Cetinél azonosította az égitesteket. Az egyes objektumok tömege nagyjából a Föld 1,7-szeresét teszi ki, ezzel ezek a legkisebb bolygók, melyeket a közeli Nap-szerű csillagoknál valaha is találtak. A négy égitestből kettő a csillag lakható zónájában elhelyezkedő úgynevezett szuperföld, tehát elvileg jelen lehet rajtuk a folyékony víz - és így akár az élet is.
Korábban a témában:

Az égitesteket a Tau Ceti mozgásának elemzésével fedezték fel. A csapat által használt technika olyan kifinomult, hogy a csillag haladásának 30 centiméter per másodperces eltérését is ki tudta mutatni.

Steven Vogt, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint olyan ponthoz értünk el, ahol a különböző adathalmazok kombinációjának modellezésével meg tudjuk különböztetni egymástól a csillagok felszíni aktivitásának jeleit és a Föld-szerű exobolygók gravitációjának nyomait.

Fabo Feng, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója és a csapat vezetője szerint a szakértők nagyon szenvednek attól a 10 centiméter per másodperces határtól, amely a Földhöz hasonló objektumok kimutatásához szükségesek. A csillagász úgy véli, eredményük mérföldkő a Föld-analógiák azonosításában, illetve a Föld lakhatóságának megértésében.

Új eljárásokat vezettünk be, hogy eltávolítsuk az adatokból a zajt a gyenge bolygójelek felfedezése érdekében

– tette hozzá a csillagász.

Feng csapata 2013-ban is megvizsgálta a csillagot, új módszerük alapját már ekkor kidolgozták. A kutatók azóta finomítottak a technikán, így két, korábban bolygónak tulajdonított jelet is ki tudtak szűrni. Mikko Tuomi, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa szerint ennek ellenére legalább négy kőzetbolygó jele megmaradt.

A Tau Cetitől távolabb fekvő két objektum szintén lakható lehet, igaz, a helyi törmelékhalmaz aszteroidái csökkentik ennek esélyét.

A Nap-szerű csillagok a legjobb helyek lehetnek a lakható Föld-szerű exobolygók keresésére. A gyakoribb kisebb csillagokkal, például a Proxima Centaurival és a TRAPPIST-1-gyel ellentétben kevesebb kötött tengelyforgású égitest keringhet körülöttük – ezen objektumok mindig ugyanazon oldalukat mutatják csillaguk felé.

(University of California Santa Cruz)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.