Tudomány

Szinte teljesen fekete exobolygót találtak

A Hubble űrtávcső kimutatta, hogy az egyik korábban is ismert exobolygó szinte teljesen fekete. A különös égitest a beérkező fény 94 százalékát nyeli el.

A WASP-12b nevű objektum 1400 fényévre fekszik a Földtől. Az égitest egy “forró Jupiter”, azaz egy olyan rendkívül magas hőmérsékletű gázóriás, amely igen közel kering csillagához. A becslések alapján a WASP-12b csillaga felé néző oldala 2500 Celsius-fokos, míg a másik fele nagyjából fele ilyen meleg.

A Hubble segítségével a McGill és az Exeteri Egyetem munkatársai most felfedezték, hogy az égitest csupán a beérkező fény valamivel több mint 6 százalékát veri vissza.

A bolygó sötétebb mint az aszfalt, és kétszer annyi fényt nyel el, mint a Hold.

A WASP-12b-t 2008-ban fedezték fel. Az objektum a Szekeres csillagképben kering Nap-szerű csillaga, a WASP-12 körül. Bár az égitestet korábban többször is megvizsgálták már, ez az első alkalom, amikor sikerült külsejét is tanulmányozni.

Taylor Bell, a McGill Egyetem és az Exobolygó Kutatási Központ szakértője, valamint a csapat vezetője szerint nem számítottak arra, hogy ilyen sötét exobolygót találnak.

A legtöbb forró Jupiter megközelítőleg a csillagfény 40 százalékát veri vissza

– mondta a kutató.

A WASP-12b kötött tengelyforgású, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja csillaga felé. A szakértők a csillaga mögötti elhaladását vizsgálva elemezték színét. Mivel a megfigyelés nem mutatott ki visszaverődő fényt, a kutatók arra jutottak, hogy az égitest a fény jelentős részét elnyeli.

Bell csapata úgy véli, hogy a jelenség oka az, hogy a bolygó csillaga felé tekintő oldalán a nagy forróságban nem tudnak kialakulni a felhők, melyek visszaverhetnék a fényt. A hőségben a hidrogénatomok szinte az összes beérkező fényt elnyelik.

A WASP-12b nagyjából 3,2 millió kilométerre kering a csillagától, és egy nap alatt kerüli meg azt. A közelségtől az objektum nem csupán kifejezetten forróvá vált, de kissé tojásdaddá is. Az égitest valójában csak messziről tűnik feketének, közelről az izzó fémhez hasonlóan vöröses lehet.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik