Tudomány
This illustration shows one of the darkest known exoplanets - an alien world as black 
as fresh asphalt - orbiting a star like our Sun. The day side of the planet, called 
WASP-12b, eats light rather than reflects it into space. The exoplanet, which is 
twice the size of Jupiter, has the unique capability to trap at least 94 percent of 
the visible starlight falling into its atmosphere. The temperature of the atmosphere 
is a seething 4,600 degrees Fahrenheit, which is as hot as a small star.The day side hordes all the visible light because it always faces its star. The 
planet orbits so close to its host that it has fixed day and night sides. WASP-12b 
is about 2 million miles away from its star and completes an orbit once a day. The 
night side is much cooler, with temperatures roughly 2,200 degrees Fahrenheit, which 
allows water vapor and clouds to form. A swirl of material from the planet's 
super-heated atmosphere is spilling onto its star.This oddball exoplanet is one of a class of so-called "hot Jupiters" that orbit very 
close to their host star and are heated to enormous temperatures.

Szinte teljesen fekete exobolygót találtak

24.hu
24.hu

2017. 09. 18. 07:41

A Hubble űrtávcső kimutatta, hogy az egyik korábban is ismert exobolygó szinte teljesen fekete. A különös égitest a beérkező fény 94 százalékát nyeli el.
Korábban a témában:

A WASP-12b nevű objektum 1400 fényévre fekszik a Földtől. Az égitest egy “forró Jupiter”, azaz egy olyan rendkívül magas hőmérsékletű gázóriás, amely igen közel kering csillagához. A becslések alapján a WASP-12b csillaga felé néző oldala 2500 Celsius-fokos, míg a másik fele nagyjából fele ilyen meleg.

A Hubble segítségével a McGill és az Exeteri Egyetem munkatársai most felfedezték, hogy az égitest csupán a beérkező fény valamivel több mint 6 százalékát veri vissza.

A bolygó sötétebb mint az aszfalt, és kétszer annyi fényt nyel el, mint a Hold.

A WASP-12b-t 2008-ban fedezték fel. Az objektum a Szekeres csillagképben kering Nap-szerű csillaga, a WASP-12 körül. Bár az égitestet korábban többször is megvizsgálták már, ez az első alkalom, amikor sikerült külsejét is tanulmányozni.

Taylor Bell, a McGill Egyetem és az Exobolygó Kutatási Központ szakértője, valamint a csapat vezetője szerint nem számítottak arra, hogy ilyen sötét exobolygót találnak.

A legtöbb forró Jupiter megközelítőleg a csillagfény 40 százalékát veri vissza

– mondta a kutató.

A WASP-12b kötött tengelyforgású, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja csillaga felé. A szakértők a csillaga mögötti elhaladását vizsgálva elemezték színét. Mivel a megfigyelés nem mutatott ki visszaverődő fényt, a kutatók arra jutottak, hogy az égitest a fény jelentős részét elnyeli.

Bell csapata úgy véli, hogy a jelenség oka az, hogy a bolygó csillaga felé tekintő oldalán a nagy forróságban nem tudnak kialakulni a felhők, melyek visszaverhetnék a fényt. A hőségben a hidrogénatomok szinte az összes beérkező fényt elnyelik.

A WASP-12b nagyjából 3,2 millió kilométerre kering a csillagától, és egy nap alatt kerüli meg azt. A közelségtől az objektum nem csupán kifejezetten forróvá vált, de kissé tojásdaddá is. Az égitest valójában csak messziről tűnik feketének, közelről az izzó fémhez hasonlóan vöröses lehet.

(IFLScience)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.