Tudomány

Míg mindenki az Irmára figyel, a Filippínó-tengeren is megjelent egy trópusi vihar

Míg a világ az atlanti-óceáni hurrikánokra - a Harvey-ra, az Irmára, a Joséra és a Katiára - figyel, a Föld másik felén is nagy viharok alakulnak ki - igaz, messze nem olyan veszélyesek, mint a Karibi-térség trópusi ciklonjai.

A Talim trópusi vihart a NASA Terra műholdja örökítette meg szeptember 11-én, amint az a Filippínó-tengeren haladt. A 20W trópusi depresszió szeptember 8-án jött létre a Filippínó-tengeren fekvő guami Andersen Légibázistól 190 kilométerre keletre.

A depresszió magyar idő szerint szeptember 9-én késő délután erősödött trópusi viharrá, ekkor nevezték el Talimnak.

Szeptember 11-én hajnalban a Terra műhold eszköze, a MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) látható fényben készített felvételt a viharról. A képen a Talim középpontja körül kialakult erős zivatarok, illetve a vihar északkeleti és a délnyugati területeiről befelé tekergő zivatarok is kivehetőek.

Szeptember 11-én magyar idő szerint délután 4 órakor a Talim maximális szélsebessége nagyjából 111 kilométer per órás volt.

Ekkor megközelítőleg 1000 kilométerre járt Okinavától, és 18,5 kilométer per órás sebességgel haladt észak-északnyugat felé. A NOAA szerint a vihar szeptember 13-án éri majd el Tajvant.

Weather Underground kereskedelmi időjárási szolgáltató adatai alapján a Talim keddre hurrikánná alakulhat. A vállalat előrejelzései szerint a Talim Tajvant elérve 2-es erősségű trópusi ciklon maradhat, és egészen addig nem fog viharrá gyengülni, míg el nem hagyta a kínai partokat. Japán felé közeledve a Talim aztán ismét trópusi depresszióvá válhat.

(NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik