Tudomány

A Harvey válhat Amerika legtöbb kárt okozó természeti csapásává

Még nagyon korán van ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan mekkora anyagi kárt is okozott a Harvey. Három szakértői becslés azonban azt mutatja, hogy a hurrikán 1980 óta az Egyesült Államok második legköltségesebb természeti katasztrófája.

A pénteki számítások alapján a Harvey eddig 70-108 milliárd dolláros kárt okozott. A vihar és az azzal járó áradás azonban még nem ért véget, így a számok tovább növekedhetnek. Összehasonlításképp: a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) becslései szerint a Katrina, amely 1980 óta a legpusztítóbb hurrikán volt, mai árfolyamon 160 milliárd dolláros kárral járt.

Ezeken az elemzéseken kívül egyéb számítások is léteznek, például Joel Myers-é, az AccuWeather elnökéé, aki úgy véli, hogy a gazdaságra gyakorolt teljes negatív hatással együtt a Harvey 190 milliárd dollárba fog kerülni az Egyesült Államoknak.

Adam Smith, a NOAA szakértője kiemelte: a napok múlásával és a ciklon hatásainak megsokszorozódásával egyre nagyobb az esély arra, hogy a Harvey felülmúlja a Katrina költségeit.

Lehetséges, hogy a Harvey végül jóval károsabb lesz, mint a 2005-ös  hurrikán. Smith hozzátette, a NOAA legkorábban október 6-án mutatja majd be adatait, melyek valószínűleg alsó becslést fognak jelenteni.

Az eddigi három legelfogadottabb számítást egy kockázatelemző cég, az RMS; egy kutatóvállat, a Moody’s Analytics; illetve Chuck Watson és Enki Research katasztrófamodellezők adták. Mindegyik csoport modelleket és megfigyeléseket használt. Smith szerint ezek az eljárások ha nem is tökéletesek, de hasonlítanak a NOAA módszereihez.

Az inflációt is figyelembe véve az utóbbi időben egyre költségesebbek az amerikai viharok. 1980-1990 között az Egyesült Államokban évente átlagosan kevesebb mint 3 milliárd dolláros kárt okoztak, 2010 óta viszont már több mint 10 milliárdosat.

A jelenség hátterében egyrészt a globális felmelegedés áll. A hőmérséklet emelkedése miatt több pára kerül az atmoszférába, ez pedig növeli a nagy esőzések esélyét; az óceánok melegedése ráadásul a ciklonok kialakulását is segíti.

A másik ok az, hogy az ország populációja és gazdasága folyamatosan nő. A lakott és gazdasági szempontból meghatározó területek pedig gyakran épp a partokon, a hurrikánok által veszélyeztetett régiókban helyezkednek el.

(New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik