Tudomány

Rengeteg álhír terjed az Irma hurrikánról

Rengeteg összeesküvés-elmélet és álhír jelent meg az interneten az Irma hurrikánról. Mivel sokan próbálnak információkat gyűjteni a viharról, a hoaxok igen gyorsan terjednek.

Az NWS (National Weather Service) múlt héten figyelmeztetett a hamis előrejelzésekre – mint kiderült, nem véletlenül.

Egy térképet, mely szerint az Irma Kubán és Mexikón át fogja elérni Houstont, például több tízezren osztották meg. A hír egyértelműen hamis, hiszen megjelenésekor a hurrikán még túl gyenge volt ahhoz, hogy a szakértők ilyen pontosan megjósolják haladási irányát.

Egy másik hoax alapján az Irma már 6-os erősségű hurrikán.

Bár a vihar valóban az Atlanti-óceán valaha mért legerősebb ciklonja, így sem éri el a 6-os fokozatot – már csak azért sem, mert a hurrikánok erősségének 5 osztályzata van.

Ezen álhír alapja egy Michel Snyder által írt poszt, mely szerint ha az Irma 6-os kategóriájúvá erősödik, egész városokat törölhet el. A cikk ugyan nem állította, hogy a vihar már most ilyen erős, sokaknak mégis ezt sugallhatta. Snyder írását több mint 50 ezren osztották meg. A hoax terjedését ezután már nem lehetett megállítani, a hírről még az összeesküvés-elméletek koronázatlan királya, Alex Jones is beszélt.

Korábban ugyan a tudósok felvetették, hogy érdemes kibővíteni a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálát, az Irma miatt nem vették elő újra az ötletet. Az Irma ugyan 5-ös besorolást kapott, és valóban elképesztő pusztításra képes, nem akkora szörnyeteg, hogy érdemes legyen új kategóriát létrehozni miatta.

Növelik a bizonytalanságot

Rush Limbaugh, egy amerikai rádiós műsorvezető egy keddi adásban arról beszélt, hogy a liberális előrejelzők azért túlozzák el az efféle időjárási eseményeket, hogy megijesszék az embereket, és elhitessék velük, hogy a globális felmelegedés létezik.

Mondanunk sem kell: Limbaugh elmélete nem igaz, a hurrikán már most emberi életeket fenyeget a Karibi-térség szigetein, és akár Floridát is elérheti.

A fentiekhez hasonló hoaxok rendkívül veszélyesek, ugyanis megnehezíthetik a viharra történő felkészülést.

Egyelőre a szakértők sem tudják, hogy a hurrikán pontosan milyen hatásokkal fog járni, a téves információk pedig növelik a lakosságban a bizonytalanságot.

Az Irmáról egyébként kevésbé veszélyes álinformációk is megjelentek, például az a videó, melyen állítólag az látható, amint a vihar eléri az első szigetet; vagy az a kép, amely a hurrikánt mutatja az űrből. Előbbi felvétel valójában legalább egy éve született, utóbbi pedig nem az Irmáról, hanem a Harvey-ról készült.

(Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik