Tudomány

Nem lesz baj az országot elborító füstből

A kanadai erdőtűz füstje 100-150 kilométeres sebességgel száguld át Magyarország felett.

Az aszály és szárazság miatt az északi félgömb több pontján is megállíthatatlan erdőtüzek pusztítanak az idei nyáron. Kanada északi része augusztus közepén borult lángba, a katasztrófa jelei, egészen pontosan az erdőtűz füstje most ért Magyarország fölé:

Európa felett fátyolos megjelenésű sávok formájában látható a reggeli műholdképeken, illetve alkalmanként az esti és reggeli órákban szabad szemmel is megfigyelhető az égen – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyarországon is látható a kanadai erdőtüzek füstje
A műholdképeken túl szabad szemmel is megfigyelhető.

Megkerülheti a Földet

Nagyon érdekes, hogy még Közép-Európába is ilyen jelentős mennyiségben érkezett a kanadai füstből, de nincs benne semmi különös

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Az erdőtüzek füstje különböző méretű szilárd anyagokat, szénvegyületeket tartalmaz, ezek méretük, súlyuk függvényében akár nagy magasságra emelkedhetnek. A nagyobb részecskék úgynevezett száraz ülepedéssel ürülnek a légkörből, magyarán lepotyognak a földre. A kisebbek azonban szétterülnek az egész bolygón.

A magasban – nyolc-tíz kilométeren – uralkodó nyugatias áramlás nagy tömegben sodorja keleti irányba a füst maradványait egészen addig, míg a csapadékkal teljesen ki nem mosódnak a légkörből.

Sőt, ehhez zivatarok kellenek, mert csak a zivatarfelhők nyúlnak fel ilyen magasra.

Nem jelent veszélyt

De ez nem a Kárpát-medencében fog megtörténni. Itthon a következő egy hétben nem várható eső, addigra a magasban 100-150 kilométer/órával száguldó futóáramlások messze Ázsiába sodorják a “füstfelhőt”.

Egyébként pedig ez nem egy “atomfelhő”, a fa égéséből származó szénvegyületeknek ilyen kis koncentrációban nem okoznak egészségügyi problémákat.

Unalmas idő

Nálunk az egész nem több, mint érdekes látvány egy darabig, viszont elgondolkodtató, hogy egy esetleges atomkatasztrófa, a légszennyezés, az üvegházgázok kibocsátása milyen gyorsan és megállíthatatlanul válik globális veszéllyé.

Ami hazánkat illeti, marad a július óta tapasztalt “unalmas” idő.

A Kárpát-medence fölé afrikai eredetű légtömegek hozzák vissza a kánikulát, napközben 30 fokot meghaladó hőmérsékletekre számíthatunk – mondja a meteorológus.

Most úgy látszik, csak augusztus 28-29. környékén éri el újabb front az országot, és hoz némi esőt, enyhülést a melegre. Utána a nagy melegek és frontok nagy valószínűséggel egész októberig váltogathatják majd egymást.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: Országos Meteorológiai Szolgálat/Landy-Gyebnár Mónika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik