Kultúra

Meghalt Leningrád ostromának krónikása

Danyiil Granyin 98 éves volt. A Vörös Hadsereg önkénteseként maga is védte a hitleristák által ostromolt várost, és később megírta az átélt borzalmakat.

Granyin volt az egyik szerzője A blokád könyve című, magyarul is megjelent többkötetes műnek, amely a 900 napos német ostrom által Leningrádnak okozott elképzelhetetlen szenvedést dokumentálta.

2014-ben őt is meghívták a német parlamentbe a Leningrád – mai nevén Szentpétervár – felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából.

A halál csendben végezte a dolgát, és katonák helyett az éhínséget hozta magával. Naponta ezrek haltak éhen. Egy hároméves fiú is az áldozatok között volt, akit az anyja nem temetett el. A holttestből minden nap levágott egy darabot, és azzal táplálta az elhunyt kisgyerek testvérét

– mondta az akkor 95 éves író a Bundestagban tartott beszédében.

Granyin erdészcsaládba született 1919. január 1-jén Kurszk körzetben, a műszaki főiskola után a leningrádi Kirov-gyárban dolgozott főmérnökként, 1949-től publikált íróként. Több műve megjelent magyarul is, mint például A vihar elébe vagy A bölény. Sok művét megfilmesítették, és munkásságát számos díjjal ismerték el. Legutóbb még idén júniusban is kitüntette őt Vlagyimir Putyin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik