Tudomány

Időjárás: megtapasztaljuk a hamisítatlan augusztust

Tipikus augusztusi időnk lesz, a hétvégét viharok tehetik otthonülőssé. Élvezzük, amíg lehet,a jövő elég sötét képet fest.

Ismét melegszik az idő, a nappali maximumok 33-34 fok köré kúsznak, a legmelegebb pénteken lehet az ország délkeleti részén, ahol a hőmérséklet elérheti akár a 35 fokot. A két hete tomboló kánikula viszont már nem tér vissza, rövidülnek a nappalok, ezért éjszakánként már jobban visszahűl a levegő, 20 fok körüli értékeket mérhetünk

Ilyen egyébként egy teljesen átlagos augusztusi hét időjárása

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Péntek este ismét hidegfront éri el a Kárpát-medencét, hétvégén mindenhol záporokra, zivatarokra kell számítanunk. Most még nem látszik, mennyire járnak majd erős széllel, remélhetőleg a múlt heti pusztítás nem ismétlődik meg.

Mintha fennsíkról csapott volna le

Augusztus 11-én este Nyugat-Magyarországon szokatlanul erős szélvihar tombolt, a szél erőssége több helyen is meghaladta a 100-110 km/órát, Sopronban 137 km/órás széllökéseket is regisztráltak.

Érdekes időjárási helyzet volt – mondja róla Molnár László. Az alsó száraz légréteg és a zivatarok gyors áthelyeződési sebessége valamint a rendkívüli hőség együtt okozták a brutális erejű kifutószeleket.

A nappali zivatartevékenységet az alsó másfél kilométeres száraz légréteg tette lehetetlenné. Estére aztán megszűnt a száraz levegő intenzív feláramlása, a már említett 1,5 kilométeren kialakult egy inverzió, ebből születtek jellemzően a kora esti órákban a zivatarok.

Valahogy úgy képzeljük el, mintha a vihar egy képzeletbeli fennsíkról indulva csapott volna le az alatta fekvő területre

– fogalmaz a szakember.

Ez lesz a normális

Ami tehát ezt a hetet illeti, hamisítatlan, igazi nyári időnk lesz meleg nappalokkal, kissé hűvösebb éjszakákkal és nyári záporokkal, zivatarokkal. A távolabbi jövő viszont igencsak borús. Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss tanulmánya szerint a regionális klímamodell-szimulációk szerint a melegedés töretlen, a jövőben hosszabb és egyre több hőhullám vár ránk.

Gyakoribbá váló, tartós hőhullámok, majd ezeket lezáró, rendszerint heves zivatarok, szélviharok sora: az idei nyár időjárása eddig összhangban alakult a térségünket érintő éghajlati változásokkal.

A 2017. július 31-től augusztus 6-ig tartó hőségperiódus a második legintenzívebb volt 1981-től, csak a 2007-es igen komoly hőhullám során volt ennél nagyobb a forróság – a részleteket itt olvashatja.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik