Tudomány

Kína megépítette a világ egyik legnagyobb rádiótávcsövét, de nincs aki irányítaná

Egyes források szerint Kínának komoly nehézséget okoz vezető kutatót találni a hatalmas teleszkóp élére - nem meglepő, hiszen jelenleg a világon csupán 40 ember felelne meg a feladat ellátására. Az ázsiai ország ugyanakkor azt állítja, 2016 júliusa óta be van töltve a poszt.

A világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, a Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) még tavaly szeptemberben kezdte meg működését. A kínai Kujcsou tartományban található szerkezetnek számtalan feladata van, többek közt az idegen élet kutatásához és a fekete lyukak tanulmányozásához is felhasználják.

A megközelítőleg 1,2 milliárd jüanból – azaz nagyjából 46 milliárd forintból – felépített távcső tányérjának átmérője – ahogy neve is mutatja – 500 méter. A FAST-ot egy Pingtang megyében fekvő természetes víznyelőben alakították ki.

A szerkezet valóban lenyűgöző, a közelmúltban azonban egy helyi forrás arról számolt be, hogy Kína egyelőre nem talált megfelelő személyt a teleszkóp üzemeltetésének koordinálásához. Bár a FAST vezető tudósa évi 300 millió forintnak megfelelő összeget vihetne haza – ez kifejezetten versenyképes fizetésnek számít -, eddig nem pályázott a poszt betöltésére alkalmas személy.

Kína egyébként állítólag külföldi kutatók jelentkezését várja, ugyanis az ázsiai országban nincs olyan szakember, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezne a feladat ellátásához.

A Kínai Tudományos Akadémia egyik emberi erőforrásokkal foglalkozó munkatársa a South China Morning Post-nak azt mondta, a munkakör jelenleg csak Kínán kívüli tudósoknak nyitott, az illető származása nem számít.

A mesés fizetés csábítónak tűnhet, ugyanakkor akad egy kis probléma. Az Ars Technica szerint jelenleg a világon csupán 40 olyan kutató él, aki képes lenne megfelelni az elvárásoknak – például a 20 éves szakmai tapasztalatnak, illetve egy korábbi nagy méretű rádióteleszkópos projektben való részvételnek.

Az akadémiai alkalmazott nyilatkozata ellenére Kína tagadja, hogy külföldi szakértőket keresne. Az állami Global Times-ban megjelent cikk szerint már 2016 júliusa óta van vezető kutatója a FAST-nak, igaz, a szakértőt nem nevezték meg.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik