Tudomány

Ghána csatlakozott az űrversenyhez

A közelmúltban állt pályára a GhanaSat-1, Ghána első műholdja. Az utóbbi időkben egyre több afrikai ország igyekszik bekapcsolódni az űr meghódításába.

CubeSat típusú miniatűr műholdat a ghánai All Nations University College (ANUC) mérnökei tervezték, és júniusban érkezett meg a Nemzetközi Űrállomáshoz egy SpaceX rakétán. A GhanaSat-1 július közepén áll pályára. Richard Damoah, a NASA kutatója és a projekt menedzsere szerint a szerkezet már üzemel.

A kutató azt mondta a TechCrunch-nak, hogy a műholdnak két küldetése van: kameráival egyrészt Ghána partjait pásztázza, másrészt oktatási szempontból is szeretnék hasznosítani – a cél a műholdas technológia beépítése a középiskolás tantervbe.

A GhanaSat-1 az ANUC űrkutatási és technológiai laborjába fog jeleket küldeni.

Bár Nana Akufo-Addo, Ghána elnöke üdvözölte az indítást és gratulált a csapatnak, a program nem kapott kormányzati támogatást. A források nagy részét és a szükséges képzést Japán nemzeti űrügynöksége, a JAXA biztosította.

Az utóbbi időben egyre növekszik az afrikai országok érdeklődése az űrprogramok iránt. Nigéria első CubeSat-ja is azon a SpaceX rakétán utazott, melyen a GhanaSat-1. Napjainkban már Dél-Afrikának, Nigériának, Kenyának és Etiópiának is van saját űrügynöksége, sőt, a közelmúltban Angola is bejelentette, hogy az elkövetkező években műholdat bocsát fel.

Elsie Kanza, a Világgazdasági Fórum afrikai csoportjának vezetője szerint pánafrikai kísérletek is vannak az űrprogramok koordinálására, például az Afrikai Unió űrpolitikájának és -stratégiájának kidolgozása.

Damoah bízik benne, hogy a GhanaSat-1 fejlesztésének hatására a kormány is bekapcsolódik majd egy második ghánai műhold finanszírozásába.

Ezen felbocsátás után immár élvezzük az elnök és a kabinet támogatását

– mondta a szakértő. Damoah hozzátette, már várják a GhanaSat-2 létrehozását. A szerkezethez a tervek szerint nagy felbontású kamerák tartoznak majd, melyekkel képesek lesznek megfigyelni az országban zajló illegális bányászatot, vízhasználatot és erdőirtást.

(TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik