Tudomány

Új világító cápafajt fedeztek fel

24.hu
24.hu

2017. 07. 31. 11:54

Kutatók egy csoportja új mélytengeri cápafajt azonosított. A Hawaii-szigetek északnyugati partjainál, 300 méteres mélység alatt élő állat a lámpáscápák közé tartozik.
Korábban a témában:

Az új faj, az Etmopterus lailae mindössze 900 grammos, és a többi lámpáscápához hasonlóan képes világítani a sötétben. Bár a kutatók egyelőre nem tudják, hogy az élőlénynek mi szüksége a biolumineszcenciára, a legvalószínűbb, hogy álcázáshoz, áldozatai magához csalogatásához, vagy a társak figyelmének felhívásához használja a fényeket.

Stephen Kajiura, a Florida Atlanti Egyetem munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint megközelítőleg 450 cápafajt ismernek világszerte, így viszonylag ritkán lehet újabb élőlényre bukkanni. A kutató hozzátette, a biodiverzitás nagy része még ismeretlen, így a parányi cápa felfedezése a hatalmas óceánban igen izgalmas a szakértők számára. Kajiura úgy véli, a fajt eddig mérete, illetve mélységi életmódja miatt nem tanulmányozták.

Az Etmopterus lailaet még 17 évvel ezelőtt írták le először. Az élőlényt bemutató tanulmány elbírálásakor azonban az egyik szakértő arra jutott, hogy a cápa egy másik fajhoz tartozik. A csapatnak ezért alapos méréseket kellett végeznie a már ismert lámpáscápákon, hogy bizonyítsák az új állat felfedezését.

Az új fajt egyedi vonásai és jellemzői valóban elkülönítik a többi lámpáscápától

– mondta Kajiura. A szakértő hozzátette, az állatnak többek közt furcsa fejformája, valamint szokatlanul nagy és domború ormánya van. Ennek oka az lehet, hogy a mély sötétjében az élőlény nem támaszkodhat a látására, így kifinomult szaglását használja a táplálék megtalálásához.

A faj másik fontos egyedisége a hasán előre-hátra mozgó lágyéki része, illetve a szintén a hasán található biolumineszcens testrésze. A többi lámpáscápától eltérően az élőlénynek nincsenek pikkelyei az orra alatt, sőt, rokonaihoz képest a foga és csigolyája is kevesebb.

A kutatóknak még a természetben is meg kell figyelnie néhány élő Etmopterus lailaet, ha többet is ki akarnak deríteni a faj életmódjáról. A felfedezés mindenesetre ismét bebizonyította, hogy mennyi mindent nem tudunk még bolygónk élővilágáról.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.