Tudomány

Rekordot szült a királyi házasság

A legtöbbször házasodó király feleségül vette a legtöbbször megkért királynőt Angliában.

VIII. Henrik a magyarok körében is az egyik legismertebb angol király, zsarnokként és nőfalóként él a köztudatban.

  • Önkényúri voltára egyes kutatások szerint választ adhat egy traumás fejsérülés, amelyet lovagi tornákon, sportbalesetek során szedett össze – több súlyos esetről is tudunk.
  • A nők habzsolása mögött David Starkey történész szerint anyakomplexus áll, érzelmileg teljesen alárendelte magát a nőknek.

Henrik egy főként nőkből álló udvarban nőtt fel, édesanyja tanította meg például írni, és apja halála után – 11 éves korától – anyja nevelte. Személyiségére mindez nagy hatással lehetett, később minden nőben anyját kereste.

Neveltetése miatt mértéktelen szeretetvággyal küzdött, és ez vezetett sokszoros szerelmeihez, és gyors csalódásaihoz

véli Starkey.

Aragóniai Katalin – az első

Akár így volt, akár nem, Henrik rendhagyó egyénisége megváltoztatta a világtörténelmet. Első házasságát természetesen politikai okokból, még apja meghagyására kötötte 17 éves korában: Aragóniai Katalinnal.

A nő Henrik bátyjának jegyese volt, annak halála után a spanyolokkal való jó viszony megpecsételése okán “örökölte” meg az arát – miként Artúr halálával vált Henrik az angol trón várományosává is.

Aragóniai Katalin (Wikipedia)

Boleyn Anna – a második

Az öntörvényű, lobbanékony, erőteljes férfi nem bírta sokáig a “kényszerházasságot“, és mivel Katalintól csak lánya született, hamarosan válni akart. No és persze azért, mert beleszeretett a szépséges udvarhölgybe, Boleyn Annába. Köztudott, hogy a pápa nem ment bele a frigy felbontásába, ezért a király szakított Rómával, megalapította az anglikán egyházat, amelynek ő maga lett a feje. És persze feloszlatta a szerzetesrendeket, mérhetetlen vagyonukat pedig elkobozta.

Boleyn Anna (Wikipedia)

Annát végül 1532-ben tudta feleségül venni, de benne is csalódott: fiúgyermekeivel rendre elvetélt, de tőle származott a későbbi I. Erzsébet, az ország egyik legjelentősebb uralkodója.

Jane Seymour – a harmadik

Henrik inkább egy újabb udvarhölgynek, Jane Seymournak kezdte csapni a szelet, Annát pedig koholt vádak alapján felségárulásért, házasságtörésért és vérfertőzésért 1536 tavaszán halálra ítélték és lefejezték.

Jane Seymour (Wikipedia)

Alig néhány héttel később, feltűnően gyorsan Henrik feleségül is vette Lady Seymourt. Mellette végre rátalált az igazi szerelem, itt a sors szólt közbe: miután Jane fiút szült a királynak, gyermekágyi lázban elhunyt. Henrik magába roskadt, sírját is mellette jelölte ki, és rendesen kivárta a gyászidőt is.

Klevei Annna – a negyedik

Sokáig azonban nem maradhatott asszony nélkül, egy portré alapján eljegyezte a – Hans Holbein festménye alapján rendkívül csinos – Klevei Annát.

A valóság azonban egészen más volt, de Henrik már nem visszakozhatott a személyes találkozás után, 1540-ben oltár elé vezette a nőt. A házasságot azonban soha nem hálták el, Anna mégis szerencsésnek mondhatta magát: nem végezték ki, csupán Henrik elvált tőle, és a “király húgaként” jelentős összegű kárpótlást valamint hercegnői rangot kapott.

Klevei Anna Hans Holbein festményén (Wikipedia)

Catherine Howard – az ötödik

A király viszont nem mondott le a szerelemről, ötödik felesége Catherine Howard volt, Boleyn Anna unokatestvére. A frigy két évig tartott, Katalin és szeretőjének feje 1542 februárjában hullt a porba, miután viszonyuk kitudódott.

A már említett későbbi I. Erzsébet bensőséges viszonyt ápolt a nővel, egyesek szerint édesanyja kivégzése után Katalin elvesztése hozta azt a végső lelki törést, amiért ő maga soha nem házasodott, és elvárta, “Szűz Királynőként” emlegessék. Itt írtunk erről.

Catherine Howard (Wikipedia)

Henrik ismét padlóra került, nagyon megviselte Cathrine hűtlensége, talán ezért döntött úgy, hogy egy idősebb, feddhetetlen erkölcsű nőt választ magának.

Catherine Parr – a hatodik

Ő volt Catherine Parr, VIII. Henrik hatodik és egyben utolsó felesége. A menyegzőt 1543. július 12-én tartották, a nő ekkor már túl volt 30. életévén és két férjét temette el. Ezzel pedig rekord született: a legtöbbször házasodó király elvette a legtöbbször megkért királynét.

Catherine nemcsak a királyt, környezetét is elbűvölte: egyszerre volt gondos családanya, odaadó feleség és művelt, intelligens nő. Henrik szerette és megbecsülte, franciaországi hadjárata idejére például megtette Anglia régensének, és nem kellett csalódnia.

Catherine Parr (Wikipedia)

Boldogságuk nem tartott sokáig, a király 55 évesen, 1547. januárjában elhunyt. Nem sokkal később Catherine ismét oltár elé lépett régi nagy szerelme, Thomas Seymourhoz (a trónörökös VI. Edward nagybátyja) oldalán. Ezzel a hatalom legfelsőbb köreiben maradt, és életében először, 36 esztendősen teherbe is esett, ám a szülés után őt is elvitte a gyermekágyi láz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik