Tudomány

Egy kiskocsma rejtette VIII. Henrik hajókikötőjét

Angol régészek VIII. Henrik hajódokkjának helyét fedezték fel a délkelet-angliai Kent grófságban folytatott ásatások során.

A hajódokkmaradványokat és a középkori leleteket a grófság északi részén lévő Chatham városában, a Medway folyó partján, a Command House nevű kiskocsmánál zajló ásatás során tárták fel. A helyszínen az első ásatási munkálatokat a History Channel televíziós csatorna rögzítette az egyik műsora számára.

A leletek azt bizonyítják, hogy a pub a város egyik legrégebbi hajódokkjának helyén áll. A régészek VIII. Henrik korabeli hajóépítők által használt kampókra, szögekre és fedeles korsókra bukkantak. “Találtak egy gyönyörű tetőcserépdarabot, amely valószínűleg a középkori Chatham templomból származik. Egy agyagsípot, néhány vasszerkezetet és egy feltehetőleg Tudor-kori téglát” – mondta el a BBC-nek Richard Holdsworth, a Chathami Történelmi Hajódokk illetékese.

A dokk és térsége szerepel a brit kormány lehetséges világörökségi helyszíneket felvonultató listáján. Nagy-Britannia évente egy helyszínt javasolhat, és a medway-i tanács reményei szerint a mostani felfedezésnek köszönhetően a chathami dokk jelölése 2013-ra is előre kerülhet.

Az első írásos bizonyíték, amely szerint a Brit Királyi Haditengerészet használta a Medway folyót 1547-ből, VIII. Henrik halálának évéből származik. I. Erzsébet (1558-–1603) uralkodása idején Chathamban volt a szigetország hajóflottájának legfontosabb dokkja, a királynő hajóinak többsége a Medway folyón vészelte át a telet. 1613-ban a chathami dokk átköltözött a mai helyére, a Tudor-kori elődöt pedig átépítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik