Tudomány

Az ételek szagától hízunk el

Az illatok kulcsfontosságúak a táplálkozás során, éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy a szaglásra képtelen egerek lefogynak.

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem egereken elvégzett kísérlete alapján az étel illata komoly szerepet játszhat abban, hogy testünk miként használja fel az energiát. Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős kapcsolat van a szaglórendszer és az anyagcserét irányító agyi régió közt.

Céline Riera, a kutatásban résztvevő szakember szerint tanulmányuk az egyik első olyan munka, amely bemutatja, hogy a szaglás manipulálása milyen hatással van az energiaegyensúly szabályzására.

Nem ritka, hogy az érzéküket elvesztő emberek testtömeg-csökkenést tapasztalnak. A jelenség hátterében azonban a szaglásvesztést okozó betegség, illetve az ebből eredeztethető depresszió és étvágycsökkenés is állhat. Az új vizsgálat azonban azt bizonyítja, hogy a szaglás önmagában is befolyásolja az étvágyat.

Mivel az emberek az egerekhez hasonlóan éhesen jóval érzékenyebbek az illatokra, mint jóllakottan, a szaglás manipulálásával talán elhitethetnénk a testtel, hogy evett már.

A vizsgálatban a szakértők génterápiával, illetve egy vírus segítségével módosították kifejlett egerek érzékszervi neuronjait. A beavatkozástól az élőlények három hétre vesztették el szaglásukat.

A terápia hatására az állatokban nőtt az energiafelhasználás. Az egerek teste elkezdte barna zsírsejtekké alakítani a bézs zsírsejteket – ez jelentősen növelte zsírsavak égetésének sebességét. Az élőlényekben a gyakran egészségügyi problémát okozó sárga zsírsejtek is zsugorodtak.

A kutatásban a kezelt egerek ugyanazt a zsírban gazdag étrendet kapták, mint a kontrollcsoport tagjai. Az érzéküktől megfosztott példányok a vizsgálat alatt legfeljebb 10 százalékos testtömeg-növekedésen estek át, míg a normál állatok megközelítőleg 100 százalékoson.

A kutatásban egy elhízott egérrel is kísérleteztek, amely glükóz intoleranciában szenvedett. A szaglás elvesztése után az állat nem csupán lefogyott, de normál glükóz toleranciáját is visszanyerte.

A beavatkozásnak azonban volt negatív hatása is. A szaglás kiiktatásával nőtt a noradrenalin nevű stresszhormon szintje, amely akár szívrohamot is kiválthat.

Andrew Dillin, a kutatásban résztvevő szakember szerint drasztikus lenne az elhízott embereket megfosztani a szaglásuktól, igaz, ez az eljárás életképes alternatívája lehetne a jóval szélsőségesebb műtéteknek. Az érzéket ráadásul nem kéne állandó jelleggel kiiktatni, a szaglást idővel visszaállíthatnák.

A vizsgálat befejezte után a csapat német kutatókkal dolgozva olyan egerekkel is kísérletezett, melyeknek szaglását mesterségesen feljavították. A vizsgálat felfedte, hogy normál diétán ezek az állatok jobban elhíznak, mint az átlagos példányok.

Riera szerint a szaglás fontos szerepet tölt be a táplálkozás élvezetében, éppen ezért a szaglóneuronok szabályzásával csökkenthető az étel utáni sóvárgás. Ez sok elhízással küzdő ember életét könnyíthetné meg.

(UC Berkeley)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik