Tudomány

Eszetlen orális szex vezethet a szuperkankóhoz

Az orális szex óvszer nélkül nem kiváltja a gonorrheát, hanem segíti a terjedését. Ha létrejön a szuperbaktérium, az emberiség jó időre sakk-mattot kap.

Az elmúlt napokban felrobbant az internet a hírtől, miszerint megállíthatatlan baktériumokat termel az orális szex. Roppant ijesztő, hisz a hír forrása az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

Ismételjük át gyorsan, mitől tört ki a frász:

  • az orális szex veszélyes gonorrhea-kórokozókat termel;
  • a gyógyítás nagyon nehéz, olykor lehetetlen;
  • évente 78 millió ember kapja el;
  • meddőséget okozhat;
  • jó esély van arra, hogy kifejlődjön egy gyakorlatilag elpusztíthatatlan kórokozó, az úgynevezett szuper-gonorrhea.

Érthető, hogy a laikusban mindez félelmet kelt, de az internet népe azért edzett, és tudja, nem eszik olyan forrón a kását. Legalábbis reméli, és igaza van.

Megállíthatatlan baktériumokat termel az orális szex
A WHO becslései szerint évi 78 millió ember kapja el a betegséget.

A kankóról van szó, amely nem egy új betegség. Egy régi kórokozóról, a Neisseria gonorrhoeae-ről, aminek az antibiotikum érzékenysége az utóbbi években erősen megváltozott. Az általa okozott betegségeket határozottan komolyan kell venni

– mondja a 24.hu-nak Dr. Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos, a Belvárosi Orvosi Centrum orvosa, a Magyar STI Társaság elnöke.

A gonorrhea a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép, szexuális úton terjed, mint már évszázadok óta. Szexuális érintkezés alatt nem csak a hüvelyi-nemiszerv találkozást értjük, hanem az oro-anális és orális szexet is.

Nagy tévedés tehát, hogy az orális szex “termeli” a baktériumokat.

Azonban a torok és a végbél tünetmentes fertőzése az orális szex révén eredményezi a betegséget.

Óvszer orális szexhez is!

“Hagyományos” szexuális együttlét alkalmával egyre többen használnak óvszert, egyre többen értik meg, alkalmi partner esetén ez milyen fontos. De valahogy úgy vannak vele az emberek, hogy orális és gyakran az anális együttlét alkalmával az óvszer fel sem merül, vörös posztónak számít. És ez a baj.

Alkalmi orális érintkezéshez is védekezésre van szükség, mert ha a partner fertőz, a torkában tenyésző kórokozók átterjednek a másik fél nemi szervére.

Hirtelen felindulásból elkövetett orális, hüvelyi és anális szexuális aktusok tehát kifejezetten segítik a betegség terjedését

– fogalmaz Várkonyi Viktória

Kifejlődhet a “szuperkankó”

Férfiaknál napokon belül fájdalmas vizeléssel járó sűrű, gennyes húgycsőfolyás jelzi a kankós fertőzést, a nők méhnyak fertőzése viszont általában tünetmentesen vagy tünetszegényen zajlik. Ebből következik, hogy a nők többségénél a betegséget, a méhnyakban megbújó kórokozót csak célzott vizsgálattal lehet kimutatni.

Tegyük fel, egy tünetmentes fertőzött nő vagy férfi (aki ugye nem tud róla) bármilyen más betegségére különböző erősségű antibiotikumokat kap. A torkában megtelepedett kankó kórokozója is érzékeli az antibiotikumot, alkalmazkodik hozzá, és nagyon könnyen kifejlődnek azok a törzsek, amelyek aztán ellenállóvá válnak az antibiotikumokra.

Kórokozók és tudomány harca örök versenyfutás, a kankó esetében úgy tűnik, a baktérium orrhossznyi előnyben van. Ázsiában 2011-ben mutattak ki egy szuperellenálló törzset, amely nem reagált a szakmai ajánlások alapján elsőként választható antibiotikumra sem.

Ha a mutációk során létrejön a fent már említett változat, az emberiség egy jó időre sakk-mattot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik