Tudomány

Amerika rövidesen felállíthatja űrhadtestét

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)
Az Egyesült Államok képviselőházának fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottsága megszavazta a légierő felosztásának és az űrhadtest létrehozásának tervét. A javaslatról a következő hetekben dönthet a képviselőház.

Bár 1947 óta ez lehet az első új haderőnem az amerikai hadseregben, létrehozását már a 2000-es években felvetették. Az alapötlet az, hogy az űrverseny vitatott környezetben kezdődött, melyben mára rengeteg lényeges technológia jelent meg. Ennek védelmére külön csoportra van szükség.

Mike Rogers, a képviselőház fegyveres erővel foglalkozó bizottságának stratégiai erőkre szakosodott albizottságának elnöke szerint ez egy olyan téma, melyet hónapokon át tanulmányozott az albizottság űrszakértők bevonásával.

Rogersék végül arra jutottak, hogy a kongresszust is be kell vonni a döntéshozásba. Az új űrhadtest a légierő titkársága alá fog tartozni, de a légierőtől elkülönülve fog működni. Az albizottság úgy véli, az új csoport segíthet az űrben az Egyesült Államok stratégiai előnyének megőrzésében.

A döntéssel azonban nem mindenki elégedett. Sokan a bizottságban csak a közelmúltban hallottak a javaslatról, pedig a légierő ilyen drasztikus átalakításáról érdemes lett volna magasabb szinten is tárgyalni.

Michael Turner, ohiói republikánus képviselő szerint csupán egy héttel korábban értesült a javaslatról. A tájékoztatás módjának nem csak ő és több képviselőtársa, de a fegyveres erők bizonyos tagjai sem örültek.

Rogers úgy véli, a váltás nem lesz könnyű, de az Egyesült Államok ellenfelei egyre csak erősödni fognak, ezért meg kell tenni a szükséges lépést. A képviselő szerint cselekedni kell, ha meg akarják tartani azokat az előnyöket, melyeket a hadsereg az űrben szerzett.

A javaslatról július 4-e után fog dönteni a képviselőház.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik