Tudomány

Sikertelen volt a kínai rakétakilövés

Kudarccal végződött a legerősebb kínai rakéta, a Long March 5 második fellövése. Az utóbbi hetek során ez már a második sikertelen felbocsátási kísérlet volt az ázsiai országban.

A Long March 5-ot a Hajnan szigetén található Vencsang Műholdindító Központról bocsátották volna fel magyar idő szerint július 2-án délután. A kínai média élőben közvetítette a fellövést, az adás azonban még azelőtt megszakadt, hogy a rakétán utazó Shijian-18 kommunikációs műhold levált volna.

Az állami Xinhua hírügynökség 45 perccel az indítás után jelentette be, hogy a felbocsátás sikertelen volt. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi is okozta a Long March 5 kudarcát.

A CGTN szerint nem sokkal a felszállás után a rakéta meghibásodott.

Az élő közvetítés során többen is gázszivárgást fedeztek fel az első fokozat égésének végén, ami arra utal, hogy már a küldetés elején probléma lehetett egy vagy két motorral.

A mostani kísérlet a Long March 5 második felbocsátása lehetett volna. Ez az eszköz Kína legerősebb rakétája, amely alacsony Föld körüli pályára 25 000, geostacionárius pályára pedig 14 000 kilogrammnyi hasznos terhet bír állítani. A Long March 5 első, 2016 novemberei fellövés sikeres volt, igaz, a misszió nem lett teljesen tökéletes, ugyanis a rakéta nem a tervezett pályára állította rakományát, a Shijian-17 műholdat – a hibát később sikerült korrigálni.

Az elmúlt hetek során ez már a második alkalom, amikor kudarcba fulladt egy kínai rakétakilövés.  Június 19-én egy Long March 3B-t akartak elindítani, melynek a Chinasat-9A műholdat kellett volna geostacionárius pályára állítania. Egy későbbi fázis meghibásodása miatt azonban jóval alacsonyabb pályára került a szatellit. A Chinasat-9A elvileg képes lesz feljebb küzdenie magát, ez viszont jelentősen megrövidítheti az élettartamát.

A következő Long March 5 a tervek szerint novemberben indul majd, hogy az űrbe juttassa a Chang’e-5 űrszondát. A tervek szerint ez az eszköz le fog szállni a Holdon, ahonnan mintákkal megpakolva térhet vissza – hasonló küldetésre megközelítőleg négy évtizede nem volt példa.

A Long March 5-ot emellett a jövőben Kína első állandó űrállomásának építéséhez is felhasználják majd. A központi modult 2018-ban vagy 2019-ben bocsátják fel egy ilyen típusú rakétával.

(Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik