Tudomány

Lápból került elő a pórul járt lovag kardja

Egy remek állapotban konzerválódott 14. századi kardot fedeztek fel a lengyel-ukrán határnál található Mircze közelében. A fegyver az 1300-as években készült, abban a században, melynek második felében magyar uralkodók ültek a lengyel trónon.

A fantasztikus lelet múlt héten került elő Kelet-Lengyelországból. A kardot egy hrubieszówi múzeumnak ajándékozta a megtaláló – számol be a Science & Scholarship in Poland. Bár a fegyver igen rozsdás, mégis kifejezetten ép, csupán a markolat burkolata veszett el.

Bartłomiej Bartecki, a hrubieszówi Stanisława Staszic Múzeum igazgatója szerint a fegyvert egy rendkívül vizes területen, egy tőzeglápban fedezték fel.

Lehetséges, hogy egy szerencsétlen lovag a mocsárba került, vagy egyszerűen elvesztette a kardját

– mondta a szakember.

A kard a lengyel-ukrán határ közeléből került elő Kép: PAP/Wojciech Pacewicz

Az efféle kétkezes kard tipikus volt a 14. században. Bartecki úgy véli, a most felfedezett darab kifejezetten minőségi termék volt: mindössze 1,5 kilogrammot nyomott, jól élezték, egyensúlya is kitűnő lehetett.

A kard markolatának fém részén egy világos, pajzs alakú jelet azonosítottak, melyet feltehetőleg a kovács alakított ki. Ez egyfajta titkos márkajelzés lehetett, amely normál esetben nem volt látható, hiszen a markolatot fából, agancsból vagy csontból készített nyél borította.

A kard igen különleges leletnek számít. Bár a lengyel múzeumokban gyakran fordulnak elő jó állapotú korabeli kardok, csak ritkán lehet tudni, hogy pontosan honnan is származnak.

Az elkövetkező napokban a régészek azt tervezik, hogy ellátogatnak a felfedezés helyére, ahol kisebb feltárást végeznek majd. A kutatók bíznak benne, hogy az ásatás során akár újabb katonai felszereléseket is találhatnak.

Bartecki hozzátette, a megtaláló viselkedése példás volt, hiszen rögtön a felfedezés után értesítette a múzeumot.

A kardot a közeljövőben Varsóban őrzik majd, ahol alaposabb elemzéseken fog átesni. A szakértők a markolati jel alapján remélhetőleg meg tudják majd állapítani, hogy hol és mikor keletkezett a fegyver.

A 14. században Lengyelország Łokietek Ulászló, majd fia, Kázmér uralkodásával fokozatosan konszolidálódott a 13. század végén kibontakozott válság után. Kázmér 1370-es halálával az ország királya a magyar uralkodó, Nagy Lajos lett, majd 1382-ben lánya, Hedvig szerezte meg a koronát.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik