Tudomány

Egy teniszpálya alatt nyugodhatnak a szent király elveszett maradványai

Régészek egy csoportja úgy véli, sikerült megtalálniuk a kelet-angliai király, Vértanú Szent Edmund maradványainak helyét. A kutatók szerint a csontok a kelet-angliai Bury St Edmunds egyik teniszpályája alatt vannak.

Szent Edmund az egyik történelmi angolszász állam, a Kelet-angliai Királyság uralkodója volt 9. század második felében. Mivel halála után szentként tisztelték, maradványait méltó helyen őrizték Bury St Edmunds-ban. VIII. Henrik uralkodása alatt azonban, amikor a király szembefordult a katolikusokkal, a helyi bencés kolostori közösséget feloszlatták, és így az ereklyék is elvesztek.

Kutatók egy csoportja most úgy véli, a maradványok még mindig a városban lehetnek. Egészen pontosan az egykori apátsági sírok helyére épült teniszpályák alatt.

A szakértők feltárásra vonatkozó kérelmét már elfogadták, így a közeljövőben a régészek alaposabban is körülnézhetnek a környéken.

Az ásatás ötlete egyébként a helyi önkormányzattól származik. Robert Everitt, Bury St Edmunds egyik képviselője úgy véli, hatalmas szenzáció lenne a leletek felfedezése. A város azt tervezi, hogy a teniszpályáktól nem szabadul majd meg, hanem áthelyezi őket egy használaton kívüli iskola telkére.

Szent Edmund kivégzése egy középkori ábrázoláson Kép: Wikipedia

Francis Young, Bury-i születésű történész és akadémikus szerint az apátság megszüntetésének 1539-es feljegyzéseiben nem tettek említést a király testéről. Mivel Szent Edmundnak uralkodói státusza volt, VIII. Henrik hivatalnokai feltehetőleg engedélyezték a szerzeteseknek a maradványok elszállítását.

Egy 1697-es beszámolóban arról lehet olvasni, hogy Szent Edmund csontjait egy vasládába tették, az azonban nem derül ki, hogy hol ásták el a koporsót. A szakértők úgy vélik, a szerzetesek temetőjében lesz érdemes keresniük. Ha a maradványokat valóban vasládában hantolták el, a régészek viszonylag könnyen azonosíthatják a tároló helyét.

Szent Edmund 854–869 közt ült a kelet-angliai trónon. Az Angolszász krónika szerint az uralkodó az országát fenyegető vikingek elleni harcban esett el. A legenda úgy tartja, hogy a király nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így a Vikingek című sorozatból is ismert Csonttalan Ivar és öccse, Ubba – azaz Ragnar Lothbrok fiai – parancsára nyilakkal oltották ki Edmund életét.

Nem sokkal halála után felépült a szentély, ahol az ereklyéit őrizték. A nyughely egy Bedericesworth nevű település kolostoránál állt, később ebből alakult ki Bury St Edmunds. A város a középkorban Anglia leghíresebb és legnépszerűbb zarándokhelyévé vált, Edmund pedig többek közt Anglia és a királyok védőszentje lett.

(Telegraph)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik