Tudomány

A NASA kutatóállomásán kísérletezett az IKEA

24.hu
24.hu

2017. 06. 14. 10:48

Az IKEA néhány tervezője múlt héten bekapcsolódott egy különleges kísérletbe. A csapat feladata az volt, hogy olyan megoldásokat találjanak a Mars-küldetés körülményeit szimuláló állomáson, melyekkel helyet spórolhatnak a földi otthonokban.
Korábban a témában:

Az öt szakembernek három napot kellett eltöltenie a Utahban található Mars Sivatagi Kutatóállomáson (Mars Desert Research Station). A tíz méter átmérőjű építményben a tervezők megtapasztalhatták, milyen nehéz szűkös helyen, hulladékelőállítás nélkül lakni. A jövő Mars-misszióinak kutatói hasonló körülmények közt élnek majd, amíg a világűrben utaznak.

Constance Adams, a NASA űrépítésze és mérnöke, valamint a csapat kiképzője szerint a tervezők az asztronauták napirendjéhez hasonlóan éltek. A szakember alkotta meg azt a lakóblokkot, melyet az első emberi Mars-misszió során fognak használni. A modul létrehozásakor az elsődleges szempont nem a kényelem, hanem a takarékosság volt.

Az űrhajósoknak meg kell tanulniuk, hogyan éljenek kis területen, tisztálkodjanak gazdaságosan, szokják meg a rugalmas építőanyagokat és készítsék el saját ételüket.

Mivel egy kilogrammnyi felszerelés Marsra szállítása nagyjából 2 millió amerikai dollárba kerül, alaposan át kell gondolni, hogy mi is kerülhet fel az űrhajóra. A Mars-misszió kutatóinak igen leleményesnek kell lennie, még azt is el kell sajátítaniuk, hogy miként fogyaszthatják el a fedélzeten tárolt szén-dioxid-szűrő növényeket.

Adams szerint az efféle űrkutatási projektek végén létrehozott dizájn lenyűgözően fenntartható.

Arra tanít minket, hogy hogyan legyen fenntartható az élet a földön

– tette hozzá a szakember.

Michael Nikolic, az IKEA tervezője egy blogbejegyzésben a kísérletet “őrültnek” és szórakoztatónak nevezte. Nikolic úgy véli, a három napos elzártság alatt belekóstolhattak abba, hogy min mennek keresztül az asztronautának három év alatt.

Az IKEA-nál abban reménykednek, hogy a kísérlet tapasztalatait hasznosíthatják a sűrű városi környezetbe szánt innovatív bútorok megalkotásakor. A vállalat a jövőben folytatni fogja a közös munkát a NASA-val. Marcus Engman, az IKEA vezető tervezője bízik benne, hogy az új együttműködésekkel és az extrém környezetben elvégzett kísérletekkel hatalmas áttöréseket érhetnek el.

(Quartz)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.