Tudomány

Különös mélyedést találtak a Marson

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan miként is jött létre az a hatalmas gödör, amely a Mars Reconnaissance Orbiter egyik képén látható.

A NASA űrszondája, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) 2006-óta vizsgálja a vörös bolygót, azóta számtalan értékes képest közölt az égitestről. Egy új felvételén számos gödör tűnik fel a bolygó déli sarkát borító szén-dioxid-jégben.

Az érintett területen található egyedi lyukacsos alakzatokat svájci sajt formáknak nevezik, ugyanis a híres sajtra, az ementálira emlékeztetnek. Az általában pár száz méter átmérőjű és 8 méter mély formációkat még 2000-ben fedezték fel.

A kép jobb felső részén ugyanakkor egy olyan mélyedés látható, amely sokban különbözik a többitől. A gödör rendkívül mély, a felszínt borító szárazjégen és poron is áthatol.

A NASA kutatói úgy vélik, a különös mélyedés vagy egy becsapódási kráter, vagy beomlásra utaló gödör lehet.

A kép a bolygó déli féltekét mutatja, és a helyi nyár végén készült. A felvételt június elején hozta nyilvánosságra a NASA. Mivel a kép létrehozásakor a Nap már alacsonyan járt a marsi égen, az egyedi fényeknek köszönhetően sokkal finomabban rajzolódtak ki a felszíni topográfiai sajátosságok.

Az MRO az efféle nagy felbontású képeket a HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) nevű kamerájának segítségével rögzíti. Az űrszondát még 2005-ben bocsátották fel és 2006-óta kering a Mars körül. Az eltelt évek alatt rengeteg értékes megfigyelést folytatott, megörökítette például a bolygón tomboló viharokat, illetve a helyi szél felszínformáló munkájának bizonyítékait is.

(Space.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik