Tudomány

Hódok védhetnék Angliát az árvizektől és a talajeróziótól

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a hódok gát- és várrendszerei javíthatják a vízminőséget, és csökkenthetik az árvíz és talajerózió mértékét. Éppen ezért a szakértők úgy vélik, érdemes lenne visszatelepíteni az élőlényeket Angliába.

A kutatók szerint a hódok által lakott területeket elhagyó víz háromszor tisztább, mint az oda belépő. A gátak és várak ugyanis elképesztő mennyiségű szenet és nitrogént tárolnak, ráadásul megakadályozzák a torkolati üledékképződést.

A hódok visszatelepítése igen ellentmondásos. Sokan úgy vélik, hogy az élőlények árvizeket és egyéb károkat okoznak, mások szerint viszont karbantartják a környezetet. Éppen ezért az Exeter Egyetem szakértői úgy döntöttek, alaposan felmérik az állatok ökoszisztémára gyakorolt hatását. A kutatók Délnyugat-Angliába, Devon megyébe utaztak, hogy elemezzék a helyi hódközösség hatásait.

Vizsgálatuk felfedte, hogy 6 év alatt a hódok 16 medencét alakítottak ki egy 183 méter hosszú patak mentén. A gátak felfogták a helyi földekről kimosódó hordalékot, a gátak pedig megakadályozták, hogy a földekről származó nitrogén és foszfor a patakba jusson. A hódok jelenléte miatt nőtt a helyi növények átlagos magassága.

A rágcsálók ráadásul a környék állataira is pozitív hatással voltak. A békák gyakrabban fordultak elő a hódok által felduzzasztott vizekben, a halászok aggodalmának ellenére pedig az élőlények a pisztrángpopulációt is segítették. A jobb zsákmány miatt feltehetőleg a helyi madarak egészsége is javult.

A szakértők úgy vélik, eredményeik a hódok értékét bizonyítják. A kormány már számtalan lépést tett az árvizek által veszélyeztetett települések védelmében, az élőlények azonban ingyen is megóvhatnák ezeket a területeket. Bár a hódok nem oldanák meg teljesen az árvízvédelmet, jelenlétük mindenképp segíthetne a megelőzésben.

Az eredmények ellenére a helyi földtulajdonosok és az angol Környezetvédelmi Ügynökség továbbra sem támogatja az élőlények visszatelepítését.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik