Tudomány

Hódok védhetnék Angliát az árvizektől és a talajeróziótól

24.hu
24.hu

2017. 06. 06. 11:46

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a hódok gát- és várrendszerei javíthatják a vízminőséget, és csökkenthetik az árvíz és talajerózió mértékét. Éppen ezért a szakértők úgy vélik, érdemes lenne visszatelepíteni az élőlényeket Angliába.
Korábban a témában:

A kutatók szerint a hódok által lakott területeket elhagyó víz háromszor tisztább, mint az oda belépő. A gátak és várak ugyanis elképesztő mennyiségű szenet és nitrogént tárolnak, ráadásul megakadályozzák a torkolati üledékképződést.

A hódok visszatelepítése igen ellentmondásos. Sokan úgy vélik, hogy az élőlények árvizeket és egyéb károkat okoznak, mások szerint viszont karbantartják a környezetet. Éppen ezért az Exeter Egyetem szakértői úgy döntöttek, alaposan felmérik az állatok ökoszisztémára gyakorolt hatását. A kutatók Délnyugat-Angliába, Devon megyébe utaztak, hogy elemezzék a helyi hódközösség hatásait.

Vizsgálatuk felfedte, hogy 6 év alatt a hódok 16 medencét alakítottak ki egy 183 méter hosszú patak mentén. A gátak felfogták a helyi földekről kimosódó hordalékot, a gátak pedig megakadályozták, hogy a földekről származó nitrogén és foszfor a patakba jusson. A hódok jelenléte miatt nőtt a helyi növények átlagos magassága.

A rágcsálók ráadásul a környék állataira is pozitív hatással voltak. A békák gyakrabban fordultak elő a hódok által felduzzasztott vizekben, a halászok aggodalmának ellenére pedig az élőlények a pisztrángpopulációt is segítették. A jobb zsákmány miatt feltehetőleg a helyi madarak egészsége is javult.

A szakértők úgy vélik, eredményeik a hódok értékét bizonyítják. A kormány már számtalan lépést tett az árvizek által veszélyeztetett települések védelmében, az élőlények azonban ingyen is megóvhatnák ezeket a területeket. Bár a hódok nem oldanák meg teljesen az árvízvédelmet, jelenlétük mindenképp segíthetne a megelőzésben.

Az eredmények ellenére a helyi földtulajdonosok és az angol Környezetvédelmi Ügynökség továbbra sem támogatja az élőlények visszatelepítését.

(IFL Science)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.