Tudomány

Teljesen áttetsző a hasa az újonnan azonosított békafajnak

Kutatók egy csoportja új üvegbékát azonosított Ecuador esőerdejében. A Zookeys-ben bemutatott élőlény igen különleges, ugyanis bőrén keresztül a csontjai, sőt, a dobogó szíve is látható.

Az üvegbékák testének felső része rendszerint világoszöld, hasukon a bőr azonban többé-kevésbé áttetsző. Az új faj, a Hyalinobatrachium yaku is ilyen élőlény, hasán keresztül szinte az összes belső szerve észrevehető. Egyes üvegbékák szívét és egyéb szerveit fehér hártya óvja, az újonnan azonosított állatnál azonban nincs efféle védőréteg.

A kutatók így tökéletesen megfigyelhetik, miként áramlik a vér az apró élőlény parányi szívében.

Az üvegbékák hátának színe egyértelműen a rejtőzködést szolgálja: a zöld árnyalatokkal tökéletesen be tudnak olvadni a vízpartok környezetébe vagy a növényzetbe. Az azonban kérdéses, hogy az átlátszó has milyen előnyökkel járhat. Mivel az üvegbékafélék családja viszonylag nagy – megközelítőleg 150 fajt ismernek Dél-Amerikában -, igen valószínű, hogy az áttetsző hasi bőrnek van valamilyen haszna.

Az újonnan azonosított élőlény több szempontból is különbözik a rokonaitól. A faj hátán például sötétzöld foltok láthatóak, efféle árnyalat kifejezetten ritkán fordul elő az üvegbékáknál. Az állat viselkedése is egyedi: miután a nőstények a petéket vízpartokon található levelek aljára helyezték, a hímek meglehetősen sokáig védik azokat a petékre veszélyes ragadozóktól.

A gyönyörű élőlény felfedezésének azonban van egy árnyoldala is. A béka Ecuador azon területén él, melyen az utóbbi időben megkezdődött az olajlelőhelyek feltárása. A régióban a megnövekedett emberi jelenlét feltehetőleg komoly bajba sodorja majd a fajt.

Napjainkban számtalan kétéltű kerül veszélybe, egyes számítások szerint a fajok kétharmadát fenyegeti kihalás. A legnagyobb problémát a fakitermelés és a betegségek jelentik – a chytridiomycosis nevű gomba például az elmúlt években hatalmas pusztítást végzett a békák közt.

A rossz helyzet ellenére a kutatók évente még mindig nagyjából 200 új fajt találnak. A kétéltűek fogyatkozó száma azonban azt is jelenti, hogy sok béka már a felfedezése előtt kihalhat.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik