Tudomány

Meglepően fiatal szupermasszív fekete lyukakat találtak

A tudósok meglehetősen keveset tudnak a korai Univerzumról, és úgy tűnik, hogy a sokat vizsgált objektumokról is van még mit tanulni. Ilyen objektumok a szupermasszív fekete lyukak, melyeknek formálódásáról új elmélet születhet a közeljövőben.

Kutatók egy csoportja három olyan kvazárt, azaz hatalmas energiaforrással rendelkező objektumot figyelt meg, melyeknek közepén a Nap tömegénél több milliárdszor nehezebb fekete lyukak vannak. Meglepő módon ezek az objektumok kevesebb mint 100 000 éve növekednek, tehát jóval gyorsabban, mint amire a szakértők többsége számít.

Christina Eilers, a Max Planck Csillagászati Intézet kutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint ez egy meglepő eredmény.

Nem értjük, hogy ezek a fiatal kvazárok hogyan növesztették az őket hajtó szupermasszív fekete lyukakat ilyen rövid idő alatt

– állapította meg a kutató.

Az Astrophysical Journal-ban ismertetett elemzés során a szakértők azokra a területekre koncentráltak, melyek az ősi aktív galaxisokat veszik körül, és ahol a szupermasszív fekete lyukak intenzív sugárzása ionizálja a csillagközi gázt. A 34 tanulmányozott kvazárból háromnak volt ilyen zónája, a legvalószínűbb modell szerint ezen objektumok szupermasszív fekete lyuka elképesztően gyorsan fejlődött.

Mivel a kvazárok igen távol, nagyjából 13 milliárd fényévre helyezkednek el, amit a tudósok most látnak, az az ősrobbanás utáni állapotot tükrözi.

A csillagászok eddig egy olyan felépülési mechanizmust feltételeztek, melyben először a kisebb struktúrák alakulnak ki, majd ezek állnak össze nagyobb objektumokká. Ezen elképzelés szerint a nagyobb fekete lyukak az első nagyon nagy tömegű csillagokból kialakult szupernóvákból jöttek létre. Ezek a fekete lyukak idővel összeolvadtak, míg végül egy nagy, szupermasszív objektum nem fejlődött ki. A most vizsgált kvazárok szupermasszív fekete lyukai azonban nem illenek a képbe.

Joseph Hennawi, a tanulmány társszerzője szerint jelenleg nincs olyan modell, amely megmagyarázná ezen objektumok létezését. A rendkívül fiatal fekete lyukak felfedezése miatt át kell értékelni a korábbi elképzeléseket, érdemes lesz új modelleket kidolgozni a fekete lyukak és a galaxisok formálódására.

Hogy megértsék a fiatal fekete lyukak jelenlétét, a csapat úgy döntött, hogy a jövőben a három kvazárhoz hasonló objektumokat fog keresni. Eilers úgy véli, hogy ezen három kvazár megtalálása akár véletlen is lehet, ha viszont jóval több hasonló objektumot találnak, az azt bizonyítja, hogy a kvazárok egy jelentős része jóval fiatalabb, mint amire korábban számítottak.

Ezen kvazárok megértése, különösen, ha valóban nagy számban léteznek, segíthet megismerni az Univerzum objektumainak növekedését.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik