Tudomány

Egy mérgező bányató gombáiból nyerhetjük ki a kórokozók elleni csodaszert

Egy új vizsgálat során két olyan gombafajt eresztettek össze, melyek egymástól elkülönülve jelentek meg egy mérgező bányatóban. A két faj együtt olyan anyagot termelt, amely képes elpusztítani a rendkívül veszélyes meticillin­rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumtörzseket.

Az új vegyület sokban hasonlít egy ismert antibiotikumcsoportra, van azonban egy lényeges különbség: egészen más módon végez a kórokozókkal.

A kutatók által tanulmányozott két faj a Berkeley-veremből származik. Az egykori montanai rézbánya nagyjából 540 méter mély, a gödörben ma citromléhez hasonlóan savas, arzénnel szennyezett víz található. A bányató annyira veszélyes, hogy pár hónapja több ezer sarki lúd pusztult el, amikor egy hóvihar elől menekülve a veremnél húzták meg magukat.

1995-ben is történt egy hasonló eset, akkor 342 sodródó madártetemet találtak a tóban. Később a boncolás során olyan belső égési sérüléseket és elfertőződött sebeket azonosítottak az állatokban, melyek nagy koncentrációjú réznek, kadmiumnak és arzénnak való kitettségre utaltak.

A helyi víz tehát rendkívül toxikus, igaz, nem minden létformára vár biztos halál a gödörben: számtalan gomba- és baktériumfaj él és virul a mérgező tóban. A Montanai Egyetem kémikusai, Andrea A. Stierle és Donald B. Stierle nagyjából 20 éve foglalkozik ezen extremofil élőlények által termelt vegyületek elemzésével.

Eddig gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkező molekulákat szintetizáló organizmusokat azonosítottak, sőt, egy olyan gombát is, amely képes felvenni a harcot a rákkal.

Ezúttal a szakértők két másik gombafajjal kezdtek el kísérletezni, eredményeikről a Journal of Natural Products-ban számoltak be. A vizsgálat megkezdése után hat nappal a kutatók azt vették észre, hogy a két tólakó együttműködik, és így olyan anyagokat termelnek, melyeket külön-külön képtelenek előállítani.

A vegyületek szerkezete sokban hasonlított a makrolid antibiotikumokéra. Mikor a csapat ráengedte az egyik új anyagot, a berkeleylactone A-t egy igen veszélyes baktériumra, olyan jelenséget figyeltek meg, melyet korábban nem látott a tudomány. A vegyület ugyanis szokatlan módon vette fel a harcot a kórokozóval: nem gátolta a fehérjeszintézist és nem célozta meg a riboszómát.

A csapatnak egy egészen új típusú antibiotikum-aktivitást sikerült felfedeznie.

berkeleylactone A szerkezetének későbbi elemzése kimutatta, hogy a hasonló antibiotikumoktól eltérően az új anyagban sem cukor, sem kettős kötés nincs. A szakértők korábban azt hitték, hogy e két jellemző kiemelten fontos bizonyos baktériumból vagy gombából előállított makrolidok esetében.

Éppen ezért érdekes kérdés, hogy a berkeleylactone A hogyan tudott legyőzni négy antibiotikum-ellenálló MRSA-t, a lépfenéért és a streptococcusos garatgyulladásért felelős baktériumokat, illetve két emberre veszélyes gombafajt is?

A választ egyelőre nem sikerült megtalálni, az mindenesetre valószínű, hogy a kutatók új fegyvert találtak a kórokozók elleni harchoz. Bár az új vegyületet a közeljövőben még nem fogják bevetni a gyógyászatban, felhasználásával egy nap talán új, hatékony készítményeket hozhatnak létre.

(Science Alert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik