Tudomány

Két nap alatt három napkitörést is megörökített a NASA

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 19:14

Az SDO (Solar Dynamics Observatory) által készített három felvétel április 2. és 3. közt készült. A napkitörések nem fenyegették a Földet, igaz, kisebb áramszüneteket így is okoztak.
Korábban a témában:

Az előző és a mostani hét fordulóján csillagunk igen aktív volt, három nagyobb kitörés is produkált, melyek világszerte okoztak áramkimaradásokat. A NASA most nyilvánosságra hozta az egymást gyorsan követő eseményeket megörökítő fotókat.

Bár az efféle kitörések nem veszélyesek a földfelszínen, bizonyos esetekben a GPS-ek és kommunikációs rendszerek megzavarodását idézhetik elő.

Az első, M5,3-as esemény magyar idő szerint vasárnap délelőtt 10 óra körül történt – az ötfokú skálán ez egy viszonylag erős kitörésnek számít. Nagyjából 12 és fél órával később egy újabb kitörés következett, ez valamivel jelentősebb volt, M5,7-es besorolást kapott.

A harmadikat, az M5,8-as jelenséget hétfőn délután fél 5-kor figyelték meg, a három közül ez volt a legerősebb.

A NASA szerint az M-es besorolású kitörések tized olyan nagyok, mint a legerősebbek, azaz az X-osztályúak.

Egy-egy csoporton belül a különböző jelenségeket a számok rangsorolják: az M2-es kétszer, az M3-as pedig háromszor olyan erős, mint az M1-es – és így tovább.

Egy napkitörés során az atmoszférát elérő röntgensugárzás és megnövekedett UV-sugárzás ionizálja az atmoszférát, ezzel pedig az ionoszféra viselkedése megváltozik, blokkolni kezdi a rádiójeleket – normál esetben erről a rétegről verődnek vissza a hullámok.

Az ionoszférán történő visszaverődés a nagy távolságú rádiókommunikáció alapja, éppen ezért a jelenség nélkül az adó és a vevő közti kapcsolat megszűnik. A napkitöréstől ideiglenesen átalakult ionoszférában tehát a kommunikáció is szünetel.

Napkitörés 2017. április 2-án Kép: NASA
Napkitörés 2017. április 2-án Kép: NASA
Napkitörés 2017. április 3-án Kép: NASA

A közelmúltban csillagászok egy csoportja alaposabban is megvizsgálta a Nap koronáját, hogy jobban megismerjék a napkitörések természetét.

Mivel a nagyobb koronakidobódásokkal a töltött részecskék az atmoszférán átjutva képesek megzavarni a műholdakat és a felszínen található elektromos kommunikációs eszközöket, a jelenség megértése kiemelten fontos.

A kutatók az új vizsgálat során olyan kisebb mágneses mezőket vették észre, melyek előrejelezhetik ezeket a nagyobb eseményeket.

A New Solar Telescope által rögzített felvételeken ezeket a mezőket a korona alsó régióiban lehet felfedezni. A szakértők szerint az új megfigyelés az első olyan vizsgálat volt, mellyel részleteiben tudták elemezni a nagyobb kitörések előzményeit. A kutatás segítségével talán azt is sikerül majd megérteni, miként formálódnak csillag mágneses mezői.

(Daily Mail)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.