Tudomány

Nézze élőben a SpaceX történelmi kilövését!

spacex falcon 9 (Array)
spacex falcon 9 (Array)
Március 31-én éjszaka, nagyjából fél egykor a SpaceX történelmet fog írni: útnak indítja Falcon 9-es rakétáját, amely már korábban is részt vett egy küldetésben.

A rakéta a floridai Cape Canaveral Air Force Station-ről fog felszállni – 1958-ban itt hajtották végre az első sikeres műholdindítást. A Falcon 9 egy távközlési műholdat, a SES-10-et állítja majd pályára. A luxemburgi SES (Société Européenne des Satellites) egyébként a SpaceX első kereskedelmi ügyfele.

A műveletet irányító egység, a 45th Space Wing szerint 2,5 óra áll majd rendelkezésre a fellövésre, az időjárás 80 százalékos valószínűséggel lesz kedvező. Az eseményt a SpaceX saját oldala mellett a YouTube-on is élőben közvetítik.

A rakétának nem ez lesz az első kalandja. A Falcon 9-es még 2016 áprilisában vitt el egy Dragon kapszulát a Nemzetközi Űrállomásra. Visszatérését több hónapon át tartó vizsgálat és felújítás követte, és már úgy tűnt, 2016 októberében megtörténhet a történelmi kilövés. Ekkor azonban egy rutin teszt során egy SpaceX rakéta váratlanul felrobbant.

Most, több hónapnyi csúszás után végre eljött az idő.

Az újrahasznosítás elsődleges célja volt a vállalat vezérigazgatójának, Elon Musknak. Bár valóban történelmi pillanat lesz, hiszen a SpaceX eddig egyszer sem tudott újrahasznosítani egy rakétát, korábban volt már példa hasonló küldetésekre. A Blue Origin New Shepard-je 2015. és 2016. közt ötször indult útnak; a NASA Space Shuttle-jét, valamint a járműhöz tartozó rakétákat szintén többször használták már.

A SpaceX azonban bízik benne, hogy új technológiájával forradalmat indíthat. A rakéta ugyanis olyan lábakkal landol a földön, melyek segítségével jelentősen csökken az újrahasznosítás költsége – az újabb kilövés akár 10 százalékkal is kevesebbe kerülhet az eredeti 60 millió dolláros művelethez képest.

A pénz azonban nem minden. A szervezetnél bíznak benne, hogy a módszernek köszönhetően a jövőben akár 2-3 hetente is útra indíthatnak majd egy-egy újabb eszközt – jelenleg erre jóval ritkábban van lehetőség.

Gwynne Shotwell, a SpaceX elnök-vezérigazgatója szerint a rakéták újrahasznosítása fontos mérföldkő az újrahasznosítás megvalósításának és felgyorsításának történetében.

Amikor áprilisban a szerkezet visszatért, egy Atlanti-óceánon úszó drónhajón, az Of Course I Still Love You-n (azaz a “Természetesen még mindig szeretlek”-en) landolt. Ha minden jól megy, a Falcon 9-es most is ugyanott, ugyanarra a hajóra fog visszatérni.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik