Tudomány

Az oroszok komolyan gondolják: 2031-re embert küldenének a Holdra

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (RKA) bejelentette, olyan űrhajósokat kezd el toborozni, akik egy nap a Hold felszínén sétálhatnak majd.

Az elmúlt öt év során egyszer sem fordult elő, hogy az RKA új űrhajósokat keresett volna. A legutóbbi csapat a Nemzetközi Űrállomásra utazott, az új kozmonauták azonban ennél is lenyűgözőbb helyre, mégpedig a Holdra juthatnának el.

Jelen állás szerint Oroszország 2031-ben szeretné felkeresni legközelebbi szomszédunkat – igaz, az időpont az elmúlt évek során többször változott. Bár a küldetés régóta beszédtéma már az RKA-nál, a most meginduló toborzás mindenképp nagy előrelépés lehet.

Szergej Konsztantyinovics Krikaljov, egykori űrhajós és az RKA legénységgel kapcsolatos programjának ügyvezető igazgatója szerint nem lesz bőrszín vagy nem szerinti diszkrimináció a kiválasztásnál.

A Holdhoz az új, jelenleg fejlesztés alatt álló orosz űreszközzel, a Federatszijával repülnének. A négyszemélyes jármű a már létező Szojuz űrhajó továbbfejlesztése lesz, kúp alakú kialakításával a NASA mélyűri utazásra készülő eszközére, az Orionra hasonlít majd.

Az RKA szerint a most kiválasztott kozmonauták lesznek az első Federatszija pilótái, ami arra utal, hogy a jövőben újabb toborzások lesznek a legénység további tagjainak kijelölésére. Az űrhajó első tesztrepülése 2023-ra várható.

És hogy milyen alapvető elvárásoknak kell megfelelni a jelentkezéshez? Nos, a pályázóknak 35 évnél fiatalabbnak kell lennie, magasságuk 150 és 190 centiméter közt mozoghat, tömegük pedig nem haladhatja meg a 90 kilogrammot. Ami a képzettséget illeti: mérnöki diplomára vagy pilótaoktatással kapcsolatos végzettségre, esetleg légi- vagy űripari tapasztalatra lesz szükség. A jelentkezőknek természetesen orosznak kell lennie.

Pályázni még négy hónapig lehet a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központnál.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik