Tudomány

Borzas gödényeket kellett leölni Bécsben a madárinfluenza miatt

Először egy állatnál állapították meg, hogy elkapta a vírust, de aztán húsz társánál is beigazolódott a gyanú. El kellett őket altatni.

Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták pénteken a schönbrunni állatkertben – közölte az állatkert orvosa. Már kedden elaltattak egy pelikánt – más néven borzas gödényt (Pelecanus crispus) -, mert madárinfluenzát diagnosztizáltak nála. A vízimadár még hétfőn betegedett meg. A többi húsz madarat is megvizsgálták és kiderült, hogy mind elkapta a vírust.

Thomas Voracek, az állatkert orvosa azt közölte, hogy a pelikánok elaltatása a hatóságokkal egyetértésben és az állatkert madárállományának védelmében történt. Az orvos szerint az állatkertben található további 800 madarat kiemelten figyelik, ketreceiket fertőtlenítették, és néhány részleget bezártak. Voracek azt mondta, hogy a vírus csak a madarakra veszélyes, más állatfajokra és emberekre nem.

A madárinfluenza miatt már decemberben óvintézkedéseket vezettek be az állatkertben, a pelikánokat és a flamingókat sátorban különítették el, valamint fertőtlenítették az állatok lakóhelyeit. Egyelőre nem tisztázott, hogy a madarak hogyan fertőződhettek meg, de a szakértők arra gyanakszanak, hogy vadon élő szárnyasoktól kaphatták el a betegséget.

A schönbrunni állatkertben élt borzasgödény-kolónia világviszonylatban is jelentős volt, a zoológusok egyelőre nem tudják, pótolható-e valaha.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik