Tudomány

Lenyűgöző videón a tomboló Etna

24.hu
24.hu

2017. 03. 02. 17:09

Ismét működésbe lépett Európa legaktívabb vulkánja, a szicíliai Etna. A kitöréséről szóló legkorábbi feljegyzés Krisztus előtt 425-ből származik, a hegy azóta gyakorlatilag nyughatatlan. Az utolsó nagy kitörés 1928-ban teljesen elpusztította Mascali városát, de szerencsére elég időt hagyott a teljes lakosság kitelepítésére. Az Etna minden évben annyi lávát bocsájt ki magából, amivel meg lehetne tölteni egy 108 emeletes felhőkarcolót – írja a National Geographic.

A vulkánkitörések arra emlékeztetik az embert, hogy a Föld felszínének átalakulása egy soha véget nem érő folyamat. Az Etna mostani kitörése Február 27-én kezdődött. A hegyhez legközelebbi város, Catania teljes biztonságban van. Semmilyen kárról vagy sérülésről sem érkezett bejelentés a vulkánkitöréssel kapcsolatban.

A szicíliai vulkán 1669-ben vitte véghez a legnagyobb pusztítást, amikor négy hónapon át hömpölygött belőle a láva, a 17 kilométeres folyam pedig elpusztította Cataniát, és számos kornyező falut.

Az elmúlt hét évtizedben az Etna nagyjából nyugodt volt, és inkább a szépségét mutatta meg a félelmetes arca helyett. A jelenlegi kitörés viszonylag veszélytelen, de jövő magában hordozza egy sokkal pusztítóbb kitörés lehetőségét. A veszély fokozott, hiszen az elmúlt 150 évben a populáció megháromszorozódott a hegy környékén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.