Nagyvilág

Kiderült, mi okozta Kim Dzsongun testvérének halálát

Idegmérget találtak az észak-koreai diktátor a múlt héten meggyilkolt Kim Dzsong Nam arcán és szemén - adta hírül pénteken a malajziai rendőrség.

VX idegágensről van szó

– közölték.

Ez egy szerves foszforsav-észterek közé tartozó idegméreg, amelyet harcászati céllal fejlesztettek ki az 1950-es években. Jelenleg a legveszélyesebb mesterségesen előállított vegyiharcanyagok egyike.

Khalid Abu Bakar, a malajziai rendőrség főfelügyelője elmondta, hogy ezt mutatták ki előzetes laboratóriumi vizsgálatok. Hozzátette, azt is vizsgálják, miképpen került be az országba ez az anyag.

A bejelentés súlyos kérdéseket vet fel a közbiztonsággal kapcsolatban a repülőtér épületében, ahol a mérgezés történt, és amelyet nem méregtelenítettek.

A rendőrség bejelentette, hogy az épületet – 11 nappal a történtek után – fertőtlenítik.

Szakértői tanakodás

Az eset zavarba hozta a toxikológusokat, akik felvetették, hogy a két nő miképpen volt képes sértetlenül elhagyni a tett színhelyét, miután nagyon erős méreget használtak. A nők olyan utasítást kaphattak megbízóiktól, hogy mossanak kezet rögtön a merényletet követően.

Bruce Goldberger, a Floridai Egyetem vezető toxikológusa, a törvényszéki orvostan vezetője, azt mondta, hogy a VX idegméregből néhány homokszemnyi is halálos. A bőrön keresztül hat, de van ellene egy ellenméreg, ami a szervezetbe injekciózva hat ellene. Ilyen ellenméreg volt az amerikai egészségügyiek és katonák felszerelésében Irakban arra az esetre, ha vegyi támadás érné őket.

Ez egy idegméreg. Nagyon, nagyon mérgező. Fejtörést okoz, hogy a két feltételezett gyilkoson miért nem mutatkozott meg a VX hatása. Lehetséges, hogy mindketten kaptak ellenmérget.

Eddig is csak találgatni lehetett

A szakértők már másodszor vizsgálták meg alaposan Nam holttestét. Az első boncoláskor sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak, és tanácstalanok maradtak a halál okát illetően. Ugyanakkor szövettani mintákat küldtek laboratóriumi vizsgálatra, amelynek az eredménye még nincs meg.

Ráadásul még Nam személyazonossága sem bizonyított: egyetlen családtagja sem jelentkezett azonosítására.

Csütörtökön egy Kuala Lumpur-i koreai étterem tulajdonosa azonban azzal állt elő, hogy olyan tányérokat és evőeszközöket küldött a dél-koreai nagykövetségre, amelyeken jó eséllyel fellelhető Nam DNS-e és ujjlenyomata. Az áldozat többször is megfordult az étteremben, és bár sohasem fedte fel, hogy ki ő, a vendéglős felismerte.

A gyilkosság pontos körülményei még mindig nem tisztázottak, de a legvalószínűbb, hogy Namot két nő mérgezte meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren február 13-án, egy órával gépe indulása előtt.

A nőket – egy vietnamit és egy indonézt – őrizetbe vették a malajziai hatóságok, és több észak-koreai gyanúsítottjuk is van. Utóbbiak egyike szintén őrizetbe került, hárman – egy diplomata, az észak-koreai légitársaság alkalmazottja, valamint egy másik észak-koreai férfi – viszont még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát, és valószínűleg visszatértek Phenjanba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik