Tudomány

Az élet építőelemeire bukkantak egy fehér törpén

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói felfedezték, hogy az Ökörhajcsár csillagkép egy objektumán szén, nitrogén, oxigén és hidrogén található.
Korábban a témában:

Az UCLA kutatói bejelentették, hogy egy nagyjából 200 fényénnyire található fehér törpe légköre igen gazdag szénben, nitrogénben, oxigénben és hidrogénben – azaz azokban az elemekben, melyek mai tudásunk szerint az élet építőelemei. Az anyagokat spektrométeres elemzés után sikerült kimutatni.

Benjamin Zuckerman, az UCLA csillagásza és az új tanulmány társszerzője szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a csillag köré felépülő rendszerben is megtalálhatóak ezek az anyagok. Bár a vizsgálat a WD 1425+540 nevű objektumra összpontosított, a csillag bolygórendszere és a Naprendszer közti hasonlóságokból arra lehet következtetni, hogy a világegyetemben máshol is léteznek efféle csoportosulások.

Az eredmények azt mutatják, hogy az élet néhány fontos előfeltétele gyakori az univerzumban

– tette hozzá a szakértő.

A kutatócsoport arról is beszámolt, hogy egykor egy kisbolygó keringett a fehér törpe körül, melynek pályája némiképp megváltozott, talán egy, a rendszerben található másik égitest miatt. A módosulás következtében az aszteroida egyre közelebb és közelebb került a csillaghoz, míg annak gravitációs mezője porrá és gázzá nem szakította szét az égitestet.

Az anyaghalmaz egy ideig még gyűrűt képezhetett a fehér törpe körül, míg végül fel nem szívta a csillag. A por- és gáztömeg azonban az élet építőelemeit is tartalmazta, így kerültek azok a fehér törpe atmoszférájába.

A szakértők úgy vélik, ez a jelenség csillagászati szempontból a közelmúltban, nagyjából 100 000 éve történhetett. Edward Young, az UCLA geo- és kozmokémikusa és a tanulmány másik szerzője szerint az elpusztult kisbolygó mintegy 30 százaléka állt vízből és egyéb jégből, a többi 70 százaléka valamilyen sziklás anyag lehetett.

A kutatók bíznak benne, hogy a most felfedezett égitest az első lehet azok közt, melyekhez hasonlóakat a Kuiper-övben korábban azonosítottak. A csillagászokat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy léteznek-e máshol is olyan égitestek, melyek a Neptunusz pályáján kívül található öv kisbolygóira emlékeztetnek?

Az új eredmények azért is igen meglepőek, mert eddig nem sikerült nitrogént is tartalmazó törpecsillagot találni.

Siyi Xu, a kutatásban résztvevő szakember szerint amennyiben más csillagok törpebolygóin is fellelhető valamilyen formában a víz, az azt jelenti, hogy a sziklás bolygók keletkezésekor nem feltétlenül kell jelen lenniük az égitesteken az élet építőelemeinek.

Sok tudós eddig úgy gondolta, hogy a Föld kezdetekben igen száraz volt, és az élet alapját jelentő anyagok csak később kerültek a felszínére, mikor bolygónk a Naprendszer más égitestjeivel ütközött. A felfedezés rávilágított: más, távoli objektumok is hozzájuthattak efféle módon a fontos elemekhez.

Hogy az élet építőelemei mellett maga az élet is általános-e a világegyetemben, arra az új tanulmány nem ad választ.

(UCLA)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.